IDEI KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAM

Molnár Pált, a Városgondnokság igazgatóját kérdeztük az idei közfoglalkoztatási programról.

- Minden évben a pályázat elkészítése úgy történik, hogy előző év decemberében kell beadni és a pályázat elbírálása valamikor február végén ér véget. Ez tavaly is így történt, a 2023-24-es közmunkaprogramnál is decemberben elkészítettük a pályázatot, beadásra került, hiánypótlásra nem hívták fel a figyelmünket, tehát elméletileg úton van a cél felé a pályázat. Bízom benne, hogy ebben az évben is nyertes lesz, mert összesen 167 embernek jelentene ez munkát. Tavaly 200 fölött volt ez a létszám, látható, hogy a kormány minden évben csökkenti a közfoglalkoztatotti létszámot, de Karcag országos szinten is kiemelkedő a foglalkoztatási keret, létszám tekintetében. És természetesen, ha magas a létszám, akkor aránylag magas a közvetlen költségek támogatása is. Ez így van ebben az évben is, bár ez a közvetlen költségtámogatás a tavalyi, 2022-es évhez képest felére csökkent, 60 millióról 30 millióra, nagyon sokat jelent ez a 30 millió közvetlen költségtámogatás is.

- A főbb programterületek minden évben ugyanazok, így lesz ez 2023-ban is.
- Van egy szociális program, amelyben van közterület fenntartási program, belvíz rendezési feladat. Sajnos itt már csak olyan munkákat tudunk elvégezni, amely nem beruházás, csak kisebb karbantartási, helyreállítási munka. Indítottunk egy programot, amely az illegális hulladéklerakók megszüntetésére irányult. Évről-évre ez egy nagyon sikeres pályázat, ugyanis annak ellenére, hogy Karcagon van egy magas színvonalú és jól működtetett hulladéklerakó, és néhány köbméterig ingyenesen beszállítható a lakossági hulladék, mégis nagyon-nagyon sok hulladékkal találkozhatunk Karcag külterületén. Ezeket fel kell számolni, össze kell gyűjteni, ez a hulladéklerakóra beszállításra kerül, valamint nagyon sok esetben találkozunk elhagyott, eldobott állati tetemmel vagy állati feldolgozás során a feldolgozás melléktermékeivel, holott a gyepmesteri telep ezt a magánszemélyektől ingyenesen átveszi. Ennek ellenére sokszor kertek környékén, külterületen eldobálják ezt, természetesen összeszedjük és beszállítjuk a gyepmesteri telepre, ahol szakszerűen kezelésre kerül, majd utána a feldolgozás végső állomására elszállítják. Indítottunk mezőgazdasági programot, a helyi program jellegzetessége és érdekessége, hogy térkő üzemünkben térköveket gyártunk, valamint van egy kis asztalos- és lakatosműhelyünk is, ahol virágládákat fából és fémből és kültéri szemeteseket gyártunk. Évről évre megismétlődő program, bízom benne, hogy sikeresen fogjuk ezt az évet is zárni.

- A mezőgazdasághoz kapcsolódik a kertészet is.
- A mezőgazdasági program része a Tégláskertes kertben található városgondnoksági kert művelése, a megtermelt termékeket részben értékesítjük, részben az étkeztetésbe forgatjuk vissza. Ennek a programelemnek korábban volt egy tojás előállításirésze is, de a csomagolással történő ellehetetlenítés miatt azt abba kellett hagynunk, ahogy a méhészetet is. A közfoglalkoztatási keretben nem találunk olyan méhészeti szakembereket, akik tudnának ezzel foglalkozni, értenének hozzá és rá is lehetne bízni. Igaz, hogy a magánszférában rengeteg karcagi méhész van, akik magas színvonalon űzik ezt a mesterséget. Aki ezzel foglalkozik, az inkább magának csinálja, nem pedig közfoglalkoztatási keretben.
- Speciális feladat a palánta nevelés is, hiszen minden évben saját maguk szokták a palántákat a kertészetnek előállítani.
- Így igaz, érdekes, hogy kertészeti szakmunkásokat is találtunk, akik a közfoglalkoztatási keretben évek óta foglalkoztatásban vannak. Nem könnyű a palánta nevelése sem egyébként. Nem akarom ezzel kisebbíteni a palántanevelés kockázatát és munkaigényességét, de szerencsére itt néhány olyan embert találtunk, akik megbízhatóan elvégzik ezt és utána sikeresen tudjuk kiültetni ezeket a palántákat.

- Ha sikeres lesz az idei pályázat, a közfoglalkoztatott programmal 2023-ban is szépül városunk.
- Én is bízom benne, hogy ha nagy fejlesztéseket nem is tudunk végrehajtani, ugyanis az elmúlt években azért volt bőven fejlesztés. A Startmunka programban nagy fájdalom nekünk, hogy beruházásokat, műszaki fejlesztéseket, innovációt már nem tudunk végrehajtani. 8-10 évvel ezelőtt még több tízmilliós fejlesztéseket, gépbeszerzéseket tudtunk végrehajtani. Szerencsére mi időben léptünk, ezek megtörténtek, azok az önkormányzatok, akik csak néhány évvel később kapcsoltak és akkor kezdtek pályázni, jóval szűkebb keretből tudtak pályázni. Ez 2023-ra pedig teljes mértékben megszűnt.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek