A TUDÓSRA EMLÉKEZTÜNK

Megkoszorúzták Mándoky Kongúr István turkológus szobrát.

A karcagi Múzeumparkban lévő Mándoky Kongúr István turkológus szobránál, a híres tudós születésének évfordulóján az önkormányzat nevében Szepesi Tibor polgármester, Sári Kovács Szilvia alpolgármester és Rózsa Sándor jegyző, a Kunszövetség nevében Bene Sándor, emeritus nagykunkapitány koszorúztak.

Mándoky Kongur István turkológus 1944. február 10-én született Karcagon, elemi és középiskoláit itt végezte, a helyi mezőgazdasági technikumban érettségizett. Osztálytársai ma is szívesen emlékeznek a szorgalmas diákra, aki már akkor a kunmadarasi orosz laktanyában kazak, kirgiz, krími, kazáni tatár katonákkal összebarátkozva tanulta ezeket a török nyelveket. A szintén karcagi Németh Gyula professzor tanítványa volt az ELTE Török Filológia Tanszékén. Egyetemi tanulmányai után a Kőrösi Csoma Társaság jegyzője, majd az Altajisztikai Kutatócsoport munkatársa volt a Magyar Tudományos Akadémián.

A kazakok és a tatárok között végzett nyelvjárási és néprajzi gyűjtése hozzájárult számos magyarországi kun nyelvemlék pl. a kun miatyánk megfejtéséhez. 1992. augusztus 22-én Mahacskalában hunyt el, kívánságának megfelelően a kengszai temetőben helyezték végső nyugalomra. Szülővárosában és Kazahsztánban is egyformán jól ismerik és tisztelik.

A karcagi Múzeumparkban lévő szobránál az önkormányzat nevében Szepesi Tibor polgármester, Sári Kovács Szilvia alpolgármester és Rózsa Sándor jegyző, a Kunszövetség nevében Bene Sándor, emeritus nagykunkapitány koszorúztak.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.