LEZÁRULT A VÍZ AZ ÚR CÍMŰ PÁLYÁZAT

Lévainé Kovács Rózával, a KÁIAMI nyugdíjas pedagógusával beszélgettünk A víz az úr című pályázatról.

- A víz az úr volt a címe a másfél évig tartó pályázatnak, melynek a természettudományos nevelés, digitális kompetencia fejlesztése volt a fő célja. A gyerekek másfél éven keresztül dolgoztak különböző csoportokban, jártak biológia, fizika, kémia, földrajz, kör valamelyikébe. Összesen 60 órányi foglalkozást kellett egy-egy tanulónak teljesítenie.

Egy új dolgot is kipróbáltunk Vida Attila kollégával, úgynevezett Horgásztanodát is bevezettünk. Itt is voltak érdeklődő gyerekek, akik a horgászás alapjain túl sok mindent megtanultak a vízi világ rejtelmeiről, a halak életéről, vízinövényekről, s ennek kapcsán a környezetvédelemről. Mindenhol próbáljuk megragadni az alkalmat, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy mit hogyan kellene tenni annak érdekében, hogy azért a jövőnk egy kicsit elviselhetőbb legyen - szögezi le Lévainé Kovács Róza.

- A diákokkal jártak több helyen kirándulni, sok mindent felfedeztek a városban és a vidéken is a másfél év alatt.
- A pályázatban három tapasztalatszerző út volt a Tisza vonala mentén. Az egyik a Tisza felső szakaszához egy Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei kirándulás volt, Túristvándiban a vízimalom, de elmentünk megnéztük Petőfi emlékfáját, jártunk a Kölcsey-emlékhelyen, tehát próbáltunk minél szélesebb körben hatni a gyerekekre. Lássák azt, hogy a világunk nem csak külön fizikából, külön biológiából áll, hanem egységes egészet alkotnak ezek a dolgok.

Jártunk a Tisza felső folyásánál, Miskolcon, a Tiszafüred örvényi részen, az is nagyon érdekes volt, szivattyúház, tanösvény. Szeged volt a harmadik célállomás, ott is sárkányhajózástól kezdve talaj-, vízfelismerés, minőségvizsgálat. Tényleg nagyon változatos, érdekes dolgok. Szegeden volt még egy külön érdekesség, úgynevezett digitális invázió program részesei lehettünk. Legutóbb robotika programunk volt, amit nagyon élveztek a gyerekek - mondta a Lévainé Kovács Róza, aki emellett a helyi iskolákban, óvodákban is járt tanítványaival bemutatózni.

Az elmúlt években több mint tíz tehetség pályázaton vett részt Lévainé Kovács Róza, aki most nyugdíjba vonul, így ezt a pályázatot befejezi, de az élményt nem veheti el tőle és tanítványaitól senki, reméli lesz kovátsos kolléga, aki tovább visz kezdeményezéseiből, versenyeiből valamennyit.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek