GULYÁS-SZENTESI KATALIN SZERETETTEL VÁRJA LEENDŐ ELSŐSEIT

Gulyás-Szentesi Katalinnal, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda tanító nénijével beszélgettünk arról, hogy szeptembertől elsős osztálya lesz.

- Jelenleg másodikos osztályom van, így visszaforgok majd szeptembertől elsősökhöz. A szakterületem, vagyis a műveltségterületem angol, amit jelenleg itt, az iskolánkban első és másodikos gyerekeknek tanítok. Heti egy órában ismerkedünk még ilyenkor az idegen nyelvvel játékos formában, hogy az idegen nyelvet is megszerettessük a gyerekekkel.

- A leendő elsősöknél a játék az első néhány hétben nagyon fontos lesz minden tanórán.
- Úgy gondolom nagy váltás egy óvodából érkező gyerek számára az iskolapadba beülés, minden tanórán igyekszünk őket megmozgatni, a figyelmüket úgymond fenntartani. A játék elengedhetetlen tevékenység itt az iskolában is, még azt gondolom, az előkészítő időszakban.

- Már vannak, akik járnak előkészítőre, így nem minden gyermeknek lesz ismeretlen a Refi.
- Igen, az óvodában is tartottam már a gyerekeknek angol nyelvű foglalkozásokat, ezáltal megismerkedtem azokkal, akik most járnak az iskola előkészítő foglalkozásra. Itt is alkalmanként becsempészem egy kicsit az angol nyelvet a tevékenységek közé.
- A tanterem az mindig a tanító nénit és az osztályát is jellemzi. A másodikosok téli rajzai között beszélgettünk, ősztől a teremdekoráció is változik.
- Mindig az ünnepkörökhöz, évszakokhoz, jeles napokhoz kapcsolódóan dekoráljuk a gyerekek segítségével a tantermet. Itt most a leendő elsősöket is ez fogadja. Amikor az előkészítő foglalkozásokra jönnek, akkor mindig megcsodálják, hogy milyen szép dekorációval készülünk. Most farsang idejében vagyunk, úgyhogy igyekszünk az egész iskola épületét ezzel dekorálni - sorolta a tanítónő, aki másodikosairól is elismeréssel szólt.

- Csak jókat mondhatok róluk. Huszonkét tanulóval dolgozom, tizenhárom kisfiú és 9 kislány jár az osztályba. Nyugodt, fegyelmezett gyerekek, akik nyitottak azt gondolom mindenfajta tevékenységre és nagyon jól együttműködőek a szülőkkel együtt, ami különösen fontos.
- Már az elsős kis tehetségekkel külön is foglalkoznak.
- Azt gondolom elég hamar megmutatkozik ki miben ügyes. Minden évben részt veszünk mesemondó versenyeken. Évszakokhoz kötődően a városi mesemondó versenyeken már óvodás korban is van, aki részt vesz. Ha hajlandóságot mutat, akkor igyekszünk ezt továbbvinni az iskolás korban is. Mindenféle kreatív rajzpályázatra benevezünk, nagy örömüket lelik abban, hogy itt és otthon is tevékenykednek az ilyen jellegű feladatokban.

- Nagyon fontos, hogy a siker érdekében a szülők a napi munkát segítsék a háttérből.
- Igen, én hál' Istennek eddig olyan szülőkkel tudtam együtt dolgozni, akik maximálisan a tanácsaimat, kéréseimet elfogadják, mert tudják, hogy ezeket építő jelleggel próbálom feléjük és a gyerekek felé tolmácsolni. Tudják, hogy a közös munkának úgy lesz meg a gyümölcse, ha együtt tudunk dolgozni. Nagyon sok programot szervezünk már, hogy a vírushelyzet lehetővé teszi. Közös kirándulással szoktuk mindig kezdeni az évet, ez kicsit összekovácsolja azokat a gyerekeket is, akik más óvodákból érkeznek. Amíg az időjárás engedi, a szabadba kivisszük a gyerekeket, minél többet a friss levegőn leszünk, utána pedig minden hónapban osztály programot is szervezünk, ahová van, hogy külső helyszínt választunk, vagy itt vagyunk iskolán belül.

- Gulyás-Szentesi Katalin következetes tanító, aki szeretetet és biztonságot is jelent tanítványainak.
- Azt gondolom, ha a szabályokat lefektetjük már a kezdeti, előkészítő időszakban, ehhez a gyerekek többé-kevésbé igyekeznek is alkalmazkodni, akkor az folyamatosan fog működni. Ha a szülő is egyetért a kérésünkkel, akkor azt gondolom, hogy hamar ki lehet a kölcsönös munkát alakítani.

Úgy gondolom, hogy a szeretet és a biztonság a legfontosabb, hogy egy gyerek úgy jöjjön el otthonról, hiszen a hétköznapokban velünk sokkal több időt töltenek, mint otthon este a családdal. De ha itt nyugodt, szeretetteljes, békés környezet fogadja, akkor azt gondolom ez a későbbiekben is kihat az iskolás éveire.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek