Print this page

Útnak indult a karcagi gazdák adománya

Karcag Város Önkormányzata és a Karcagi Nagykun Gazdakör felhívására kedden el is indult az első szállítmány a törökországi károsultak megsegítésére.

Hubai Imre Csabával, a Karcagi Nagykun Gazdakör elnökével beszélgettünk a felhívásukról és az első szállítmányról.

- A Karcagi Nagykun Gazdakör tagjai úgy döntöttek, hogy kezdeményeznek egy segélyakciót a károsultak megsegítésére. Megkerestük Szepesi Tibor polgármestert, s az önkormányzattal közösen szervezzük a földrengés-károsultak megsegítését. Kétféle módon: egyrészt ruha és takaró adományból, a mai szállítmány 100 család ellátását biztosító takarókból, párnákból, több váltás ágyneműből, törölközőkből áll - ezzel tudjuk segíteni a török károsultakat, valamint pénzt gyűjtünk amit a Török Nagykövetségnek átutalunk majd, s ők eldöntik mire fordítják - mondta Hubai Imre Csaba.

- Azért is fontos, hogy Karcag, a kunság fővárosa segítsen, mert nagyon régi tapasztalatokkal, kapcsolatokkal bír a török nemzettel. Tulajdonképpen a mi nagy turkológusaink, Mándoky Kongur István és Németh Gyula, a török nyelvújítással kapcsolatban is rengeteg munkát végeztek, ami nagy elismerést váltott ki a törökökben. Úgy érezzük, hogy ezekre a hagyományokra építve is mindenképpen ebből a térségből a szolidaritásunkat kifejezzük, hogy együtt érzünk a török károsultakkal, ezzel is próbáljuk tovább építeni azokat a kapcsolatokat, amit egykori és jelenlegi turkológusaink elindítottak a két nemzet között. Ma száz család megsegítésével hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy enyhítsük fájdalmaikat a török családoknak. A továbbiakban akár a mezőgazdasági vonatkozásban is vállaljuk a segítést, akár tenyészállatokkal, s minden olyan dologgal, ami a Magyar Kormány által engedélyezett - hangsúlyozta a gazdaköri elnök.

A JNSZ Vármegyei Közgyűlés elnöke, Hubai Imre is fontosnak tartja a segítést, a karcagi adomány bepakolásában ő is segített.

- Minden önkormányzat, aki felelősséget érez a károsultak megsegítése iránt, indított már valamilyen kezdeményezést, de civil szervezetek és a gazdák is összefogtak, hogy lehetőség szerint enyhítsék azokat a károkat, fájdalmakat, amit a török emberek elszenvedtek. A polgármesteri hivatalokban lehet érdeklődni arról, hogy az adott településen hogyan gyűjti az adományokat. Javaslom, hogy mindenki figyelje az országos, helyi és a megyei médiában elhangzó felhívásokat, s ha tud akár egy kis összeggel, pár száz forinttal vagy tartós élelmiszerrel, takaróval, ruházattal segítsen. A hamarosan útnak induló szállítmányokkal Magyarország kifejezi, hogy szolidáris a földrengés áldozataival, a török nemzettel, s hogy fontos számunkra, hogy ebből az óriási tragédiából fel tudjon állni, emelkedni újra az a térség - fogalmazott az elnök.

- Láttuk a híradásokban, hogy az a katasztrófa, ami Törökországban és Szíriában történt, borzalmas, családok, gyermekek, idősek haltak meg, épületek dőltek össze. Az az emberi szenvedés, ami Törökország déli részén és Szíriában történt, az minden embert meg kell, hogy mozdítson. Látom, hogy a környéken magánszemélyek, önkormányzatok adakozást, gyűjtést indítottak, azt gondolom, s úgy érzem ki kell venni mindenkinek a részét ebből a segítségből - mondta pakolás közben F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője.

Infokarcag

Image Gallery