Print this page

EGYEZTETÉS A LENGYEL KONZULLAL

Krzysztof Filipowicz (Filipovics Kristóf), a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja Karcagra látogatott, ahol a Városházán Szepesi Tibor polgármesterrel és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselővel egyeztetett.

- Járt már korábban Karcagon?- kérdeztük a konzult a megbeszélés végén.
- Nagyon régen voltam itt egy rövid időt, s nagyon szerettem volna újra idejönni, nemcsak azért mert Karcag az egyik központi városa a területnek.
- Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye - ami hozzám, a konzulátushoz tartozik, szerettem volna megismerni polgármester urat és képviselő urat is. Hubai Imre vármegyei elnök úrral már többször találkoztam Szolnokon, mert egy épületben van a konzulátus és az ő irodája. A karcagi megbeszélés után nagyon boldog vagyok és örülök, hogy megismertem vendéglátóimat, s remélem a jövőben együtt tudunk működni a lengyel-magyar barátságért, kultúráért, a személyes kapcsolatokért.

- Karcagnak lengyelországi testvérvárosáról is szó volt?
- Igen, beszélgettünk erről is, s mindenről a területről, így pl. a 4-es útról. Amikor ide jöttem, akkor is nagyon terhelt volt. De az utóbbi években Magyarország nagyon szépen fejlődik, bízom benne, hogy Karcag és a lengyel-magyar kapcsolatok is fognak.
- Említette, hogy segít a városnak, de a lakosok hogyan kereshetik?
- A Lengyel Köztársaság szolnoki külképviseletének konzulátusa elsősorban a lengyel polgárokat, a Magyarországon élő lengyeleket segíti, de ez természetesen a karcagiakat is, ha szeretne valaki Lengyelországba utazni és bármilyen segítséget kérne, keresse a konzulátust akár Szolnokon, akár kint, mi segítséget nyújtunk neki mindenben. Remélem sokszor jövök még Karcag, polgármester úr és parlamenti képviselő úr és én mindent megteszünk, hogy a lengyel-magyar barátság fejlődjön tovább - ígérte a konzul.
- Konzul úr eredményesnek tartja a megbeszélést. Ön is? - kérdeztük Szepesi Tibor polgármestertől.

- Természetesen igen, hiszen egy olyan kapcsolat folytatódik, amely egy hosszú évtizedek óta élő. Karcagnak, Lengyelországban, Krosno Odrzaňskie a testvérvárosa. Folyamatosan beszélünk, látogatjuk egymás rendezvényeit, olyan programokat szervezünk a két településen élőknek, amely azt gondolom mindenki előrelépését szolgálja akár a diákok, akár a turizmus vagy más területen. Konzul úr segít majd, hogy ez a kapcsolat még inkább élő legyen, el tudjon mélyülni a két település lakosai között.
- Konzul úrtól tudjuk, nagyon szereti a karcagi ízeket, így a birkafőzőn fogunk vele találkozni?
- Nem csak a birkafőzőn, de azokon a rendezvényeinken is, amelyek azt fogják szolgálni, hogy még jobban megismerjük egymást, még több testvérvárosi polgárt tudjunk elhozni rendezvényeinkre. Nem rég családjával sokáig Karcagon nyaralt testvértelepülésünk alpolgármestere, így nagyon sokat tudtunk arról egyeztetni, hogyan lehetne a két város közti turizmust tovább fejleszteni, s azokat a kapcsolatokat még jobban elmélyíteni, amelyek mindkét település lakóinak a további együttműködését szolgálnák, hiszen vannak élő kapcsolatok, olyan családi, baráti kötelékek, amelyeket konzul úr segítségével még jobban el tudunk mélyíteni.

- A gazdasági kapcsolatok elindításában is segítséget ajánlott?
- Így van, egy kapcsolatnak mindig az elindítása a legnehezebb, meg kell találni azokat pontokat, ahol ezt meg lehet tenni. A legegyszerűbb a sport, a turisztika, a kultúra mezsgyéjén elindulni és felvenni a kapcsolatokat, de akkor fog akkor fog igazán elmélyülni, ha gazdasági kapcsolatok fognak létesülni településeink között - vélte a városvezető.

Infokarcag