Print this page

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi gyár új tulajdonosai

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Az egyik utolsó erdélyi cukorgyár eladását szerdán jelentette be az eddigi tulajdonos, a francia Tereos vállalat. A 150 alkalmazottat foglalkoztató Maros megyei gyárat az élelmiszeriparban érdekelt két romániai vállalkozó, Mihaela Neagu és Mihail-Daniel Matache vásárolta meg.

Mihaela Neagu az Agrointel.ro szakportálnak úgy nyilatkozott, hogy a beruházás célja újraindítani az erdélyi cukorgyártást. Az üzletasszony tavaly a másik, még működő erdélyi cukorgyárat, a Brassó megyei Botfaluban lévő üzemet is felvásárolta.

Hangsúlyozta, hogy tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára. Biztosította az üzem alkalmazottait, hogy megőrizhetik munkahelyüket, mivel hamarosan ismét megnyitják a marosludasi termelőrészlegeket. A termelés újraindításához megpróbálnak állami támogatást is szerezni - mondta -, míg a gyártósorok korszerűsítését uniós pályázatok révén oldaná meg.

A francia Tereos cukorgyártó tavaly jelentette be, hogy bezárja a marosludasi gyárat, melyet 2012-ben vásárolt meg. A környékbeli cukorrépa-termesztők megpróbálták meggyőzni a cégvezetést, adja el az általuk létrehozott társulásnak a részvényeket, hogy ezáltal megmeneküljön a térség fő iparága. Bár sokáig úgy tűnt, hogy sikerül nyélbe ütni az üzletet, a cég az utolsó percben másik ajánlat mellett döntött.

Az 1960 óta működő marosludasi üzem Románia egyik utolsó működőképes cukorgyára, évente mintegy 65 ezer tonna cukrot állítottak elő benne, tavaly szeptemberben 153 alkalmazottja volt.

Infokarcag