ÖNKÉNTES NEVEZTE BE A MENHELYET A JÁTÉKRA

A Kóbor Szívek Állatmentő Alapítvány telephelyén Nemes Tímea állatmentővel beszélgettünk, hiszen az év végén egy pályázat révén 100 ezer forint összegű támogatást kaptak.

- Igazság szerint, én utólag, amikor a nyereményt megkaptuk, akkor értesültem róla, hogy egy kedves önkéntesünk, örökbefogadónk és óriási segítségünk benevezett minket erre a játékra. Meglepő volt hallani, amikor felhívtak a Mediaworkstől, hogy mi kapjuk ezt a nyereményt. Nagyon örültünk, mert minden egyes forint jól jön. Rengeteg kutyánk van, az élelmezéssel nekünk is, mint mindenki másnak problémája van, az árak elszabadultak, így nagyon köszönjük a támogatást - mondta Nemes Tímea, aki szerint 2022-ban sem lettek felelősebb állattartók az emberek.

- A tavalyi év még nehezebb is volt, mint a korábbi, hiszen nagyon nagy megszorítások történtek, s az emberek homokzsákként szabadultak meg a kutyáiktól. Teljesen tele vannak a gyepmesteri telepek, az utcák, a menhelyek, az ideiglenes befogadók. Nem tudok jóról beszámolni, mert egyre nehezebb a helyzet, év végén pedig nagy problémát a petárdázás, a tűzijátékok jelentik, amikor világgá szaladnak a kutyák. Még annak a terhét is sajnos viselnünk kell, vagy viselniük kell az utcára került kutyáknak - sorolja gondjaikat az állatvédő.

- Az elmúlt évek támogatásainak köszönhetően fejlődött a menhely is, idén is várják a segítséget.
- Leginkább felelős örökbefogadókra volna szükség, de már annak is nagyon örülnénk, ha az emberek felelősen tartanák az állataikat. Ennek a két alappillére lenne az ivartalanítás és a chipezés. Nekünk is könnyebb lenne, ha a kutyát csak a saját otthonába kéne hazavinni, s nem állandóan csak menteni és helyeket bővíteni, mert sajnos itt lehetne ezer kutyás menhely is. Ezt csak úgy lehetne megállítani, hogy az emberek az ivartalanítást szorgalmaznák. Egyébként mindenre szükségünk van, főleg élelmiszerre, de kétkezi munkásokra, önkéntesekre is, hiszen az idő vasfogai megrágják a kenneleket, hegeszteni kéne, betonozni, így sok mindenben tudnak az emberek segíteni. Kevés önkéntesünk van, amikor önkéntes napokat szervezünk, akkor is 90%-ban budapesti és dunántúliak jönnek, csak a többiek karcagiak és környékbeliek. Az lenne a nagy segítség, ha kicsit jobban mellénk állnának a helyiek - véli Nemes Tímea.

- Az örökbefogadó napokat is tartanak, de ott nem tudnak az érdeklődőknek azonnal kutyát adni.
- Nem tudjuk abban a pillanatban a környezettanulmányt megcsinálni, hiába jönnek ide az emberek és mutatnak rá a kennelben lévő kutyákra, hogy szeretnék elvinni, nem tudjuk abban a pillanatban összehozni, hiszen nagyon nagy gondossággal adjuk örökbe kutyáinkat. Nemcsak ilyen odaadjuk, fogd és vidd alapon, hanem ezt megelőzően felmérjük a helyzetet, hogy minden rendben legyen és alkalmas legyen az örökbefogadó annak a kutyának a tartására.
- Bár enyhe a tél, de takarókra mindig szüksége van a menhelynek. Textilt nagyon sokat használnak a műtött, beteg, illetve a kölyökkutyák alá, de itató és etetős tálakat, bolhairtót, féreghajtót is várnak.

- Sajnos ma is jellemző a szemétbe kidobott kutya, ami a kezemben van, az Északi telep egyik konténerében volt öt másik testvérével, akik sajnos már nem élték túl. A szemétszállító cég alkalmazottja talált rá, így megmenekült. Sajnos az Északi és Déli telepen rengeteg eldobott kölyköt találunk, ezen talán ivartalanítási akcióval lehetne segíteni.
- Aki önkéntes munkára szeretne jönni, őt is szívesen látják, akár télen is.
- Folyamatosan fogadjuk a középiskolás 50 órás közösségi szolgálatosokat, de a diákok többnyire nyáron jönnek. Azért itt a tél a kemény, most is várjuk a segítőket. A közösségi oldalainkon megtalálnak az elérhetőségeinket. A kétkezi munkával segítőket is várjuk, hiszen a kennelek javításában, építésében az jól jön, de a legnagyobb segítség az építőanyagok árának előteremtése lenne - foglalja össze Nemes Tímea, aki arról is szólt, hogy nagyon sokszor csörög a telefonja, hogy az utcán lát elmenni valaki egy kutyát.

- A ház előtt elmenő kutya nem feltétlen jelenti azt, hogy nekünk rohanni kell és megmenteni. Sajnos vannak felelőtlen kutyatulajdonosok, akik hagyják, hogy szaladjon egy kört a kutya, vagy egyszerűen csak kijár, mert nem akadályozzák meg a szökés lehetőségét. Minden kutyához nem tudunk menni nincs annyi kapacitásunk, de az esélyt jobban megkapja az a kutya, akit nem fogunk be, hogy haza tudjon menni. Ez furcsán hangzik, nyilván az lenne a jó, ha nem lenne közterületen kutya, de ha minden kutyát összeszednénk mi vagy a gyepmester, akkor itt tényleg nagyon kemény helyzetek lennének, mert rengeteg az önsétáltatós eb is - összegzi tapasztalatait az állatvédő.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek