Kadét program a Szentannaiban

A Szentannai Sámuel Református Gimnázium és Technikumában 2022 szeptemberében indult a honvéd kadét program.

A program keretein belül mi, diákok betekintést nyerhettünk a honvédelmi alapismeretekbe Szoros kapcsolatot ápolunk MH. 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 68. vitéz Horgos Dezső területvédelmi zászlóaljjal. Kilencedik D osztályos diákként már öt hónapja ismerkedünk a honvédelem különböző témaköreivel.

 

Többek között alaki gyakorlatok, víztisztítás, tűzgyújtás, csomók készítése, amiket a honvédelmi alapismeretek tanórán eddig megtanulhattunk. Minden hónapban részt veszünk egy a kadétképzéshez kapcsolódó programon, ahol a tanórán tanultakat gyakorlatban is kipróbálhatjuk.

Emellett lézer fegyveres szimulációs lőgyakorlatokat hajtottunk végre, elsősegélynyújtási gyakorlaton vettünk részt, ahol AMBU babán az újraélesztést is gyakoroltuk. Megemlékeztünk a hősi halottakról, hadisírokat gondoztunk, legutóbb pedig a Hadtörténeti Múzeumban tettünk látogatást a képzéshez kapcsolódóan.

Az itt szerzett ismereteket a szolnoki haditorna versenyen tudtuk kamatoztatni, ahol három osztálytársammal szép eredményt értünk el.


Érdemes a kadétprogramban részt vennünk és jól tanulnunk, mert tanulmányi eredménytől függően ösztöndíjat kapunk. A közeljövőben sok kihívás és még több kaland vár ránk, ifjú kadétokra.

A program biztosítja számunkra a hazafias nevelést, a közösségépítést, az egészséges életmódot és a sport lehetőségeivel az aktív időtöltést.
Kíró Zsófia 9. D osztályos kadét

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.