Print this page

KSH: októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés

Októberben az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 5,1 százalékkal nőtt a termelés.

Az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - erősítette meg szerdán második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,4, a csekély súlyú bányászaté 3,3 százalékkal nőtt, az energiaipar kibocsátása 3,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve.

Az ipari export volumene 13,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés 3,3 százalékkal, a feldolgozóiparé 9,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 18,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly októberinél. Az összes rendelésállomány október végén 19,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az év első tíz hónapjában az ipari termelés 6,6 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 8,5, a 40 százalékot képviselő belföldi értékesítésé 6,4 százalékkal emelkedett.

Fotó: Pixabay