Print this page

SZORGALMASAK A KISKUKTÁK

A kovátsos Kiskukták először voltak a Lovagi udvar nagyüzemi konyhájában, ahol az alapoktól - növényfelismerés, darabolás, pucolás - indultak, s a nap végére eljutottak a banános palacsinta és a töltött hús készítéséig.

Hamarosan háromfogásos menüt is önállóan készítenek majd - ígéri Szatmári János mesterséf.

- Az új tanévben a csapat vezetője és a csapat is új, hiszen Dedinszki László nyugdíjba megy, a stafétát tőle Marik Mátyás vette át, aki 2017 óta a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézménye földrajz-történelem szakos tanára.

- Jó tíz éve még Nyíriné Kátai Katalin indította el Schéfecskék néven a főzőszakkört, majd Dedinszki László vitte tovább Kiskukták elnevezéssel. A mostani szakkörösök az én hetedik-nyolcadik évfolyamos tanítványaim. Nem áll messze tőlem a főzés, az alapok nagyjából megvannak, bár most is elhangzott olyan információ, ami nekem is új volt. Leginkább a sütésben vagyok otthon.


- Arra kértük a tanár urat, fél óra alatt fejben dobjon össze valami vacsorára valót.

- Ha most gyorsan kellene készítenem valamit, akkor grillezett dologhoz fognék, hiszen az nagyon gyorsan kész. Valamilyen húst tennék a grillre bepácolva, mellé cukkinit, almát, kukoricát dobnék, s már kész is a gyors, egészséges vacsora. A szakkörre nem kellett győzködnöm tanítványaimat, mindenki szívesen jelentkezett. A mai az első foglalkozásunk, örülök, hogy lányok és fiúk is vannak a csapatban, hiszen ahogy a világ változik, a fiúk is egyre inkább nyitnak a konyha világa felé. A szakkörön a gyerekek szemlélete formálódik, a tabu ételek - pl. kelkáposzta, sütőtök, cékla - megkóstolásával. Nekem a ma készülő banántöltelékes palacsinta az, ami tabu, de ma meg fogom kóstolni - ígérte a szakkörvezető.

- Miközben beszélgettünk, a Kiskukták céklát, zellert, paprikát, paradicsomot, hagymát, zöldséget szeleteltek, aprítottak Szatmári János mesterséf irányításával.
- Mivel a szakkör tagjai ma vannak itt első alkalommal, az alapoktól indultunk. Most a konyhai alapfogásokat - hámozás és darabolás - gyakorolják, így készülünk a következő foglalkozásokra. Ha ez már jól megy, a töltött hús elkészítése mellé jutalmul palacsintát sütünk banános töltelékkel, az lesz a kellemesebb része a foglalkozásnak. A darabolás a munkásabb része, de a főzéshez valókat meg kell ismerni, fel kell tudni darabolni, szeletelni, hogy legközelebb már ezt tudják. Három csapatban dolgoznak a Kiskukták, a végén értékeljük, hogy melyik csapat hogyan dolgozott. Mivel a kelkáposztát sem ismerték, ezért indítottam a mai foglalkozást az alapoktól.

- A séf úgy látta, tanulékonyak, fogékonyak a diákok és nagyon szorgalmasak.

- Szerintem pár foglalkozás után már háromfogásos ételt is készíthetünk. Minden alkalommal az évszaknak megfelelő egészséges ételt készítünk. A nap végén lehetőség lesz arra, hogy a következő szakkörre kívánság ételt is mondjanak, amit együtt főzünk meg. Az a célom, hogy a szakkörön tanultakat otthon, a szülőkkel is elkészítsék a gyerekek.