HONVÉD KADÉT PROGRAM

Már a nyári szünet végén a diákok megkezdték a felkészülést , a Szentannai Sámuel Református Középiskolában a gólyatáborral - tudtuk meg Szűcs Judit igazgatóhelyettestől.

- Iskolánk csatlakozott a Honvéd Kadét programhoz, és ennek keretében a 2022-23-as tanévtől indul egy kadét osztály, őket invitáltuk meg egy kétnapos gyólya táborra, ahol nagyon színes és érdekes programot biztosítunk számukra. A tábor elkezdődött, a gyerekek megjelentek, nagyon remélem, hogy jól érzik magukat. A program keretében rögtön az első élményük egy katonai alaki kiképzés, csodálattal néztem, hogy mennyit tudnak egy nap alatt is fejlődni. Úgyhogy most a 68-as területvédelmi zászlóaljnak katonái vannak itt, akik segítenek a képzésben.

- Aztán kezdődik az év, a kadét program, ahol nem katonákat képeznek ki, bár utána lehet, hogy valakiből katona lesz.
- Az a cél, hogy ezt a területet is megismertessük a gyerekekkel, de alapvetően a hazaszeretet, a nemzeti érzelmeknek a racionális megélése a cél. Mindamellett ennek a hozadéka, hogy egy nagyon-nagyon jó és összetartó közösséget építsünk az osztályban. A gyerekek nem lesznek katonák. Tehát annyi ez a program, hogy délutáni foglalkozásokon a katonai élettel foglalkoznak, és egyéb, a mindennapi életben nagyon hasznos ismeretet fognak elsajátítani, tájékozódni, elsősegélyt nyújtani, hadisír-gondozás, azaz nagyon színes ez a program, amit szeretnénk velük végigcsinálni és nevelni őket. Mindamellett a honvédelmi alapismeretek tantárgyak fogják heti egy, később két órában tanulni, ez lehetőséget biztosít számukra, hogy érettségi vizsgát tegyenek belőle. Nem kötelező, de lehetőségük van. És nyilván, ha négy év alatt megszeretik annyira ezt a pályát, akkor katonai irányban is tovább tanulhatnak. Azt gondolom, hogy talán azért is jó ez a program, mert motiválja őket a tanulásra. Ha az átlaguk egy bizonyos értéket elér, akkor jelentős összegű ösztöndíjat kaphatnak, s ez nemcsak a katonai témájú tantárgyakra vonatkozik, hanem minden tantárgyra - hangsúlyozta Szűcs Judit.

A 9. D osztályfőnöke Szepesváry Csaba lesz, aki maga is részt vett több kollégájával egy felkészítésen. Szeretné, ha a 17 fős osztálya egy igazi jó, összetartó kollektíva lenne majd. Ő ezen lesz, ahogy a diákok is, akik közül vannak, akik katonai pályára készülnek, többen azonban csak a plusz ismeretek miatt választották azt a képzést a Szentannaiban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.