Print this page

Paks II aktualitásai

A Fidesz és a Nagykun Polgári Kör szervezésben tartott fórumon a Déryné Kulturális Központban a Paks II beruházásról. - videoval -

A paksi atomerőmű nélkül nem teljesíthetők a klímavédelmi célok és nem biztosítható Magyarország biztonságos áramellátása - jelentette ki a fórumon Süli János,a ki ezt adatokkal is alátámasztotta. Mint elhangzott, a két új paksi blokk működése évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátást tesz elkerülhetővé. Most az ország számára szükséges villamos energia 35 százalékát importból kell biztosítani - mondta, s példákat hozott tavalyról, amikor két - egy téli napon és egy forró nyárin - alkalommal is rekordokat döntött az energiafogyasztás, amit importból lehetett csak biztosítani. Ezért is fontos, hogy megépüljön a Paks II. A hazánk legnagyobb beruházása azontúl, hogy nagyon biztonságos és környezetbarát lesz. A beruházás fővállalkozója a Roszatom mégv tavaly átadta az új blokkok műszaki tervét a Paks II. Zrt.-nek, így elkezdődött az engedélykérelmek beadása az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A hatóságnak elbírálásra 15 hónap áll majd a rendelkezésére, így várhatóan 2021 szeptemberében megkaphatják a létesítési engedélyt. A projekt több mint 400 engedéllyel rendelkezik, de 6000 kell a teljes beruházáshoz.

A szakember szólt arról is, hogy a hitelből készülő beruházás elkészülte után jelentős profitot is termel majd azon túl, hogy hazánk nem lesz kiszolgáltatott helyzetben energiaügyben. Fontosnak nevezte a költséghatékonyság mellett azt is, hogy a kormány klímapolitikai intézkedéseivel segít fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, illetve a gazdaság fejlesztéséhez is hozzájárulhat majd.

Kovács Pál államtitkár is adatokkal támasztotta alá a beruházás fontosságát, szólt arról is, hogy 7 ország 9 városában ismertették a Paks II részleteit. A fórumon lehetőség volt kérdéseket is feltenni hazánk legnagyobb beruházásáról, majd azok megválaszolása után dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő köszönte meg a szakembereknek, hogy első kézből tájékoztatták a karcagiakat.