ÖNTÖZÉSI EREDMÉNYEK

 

Dániel Csabával, a Karcagi Cserhát Kft. ügyvezetőjével arról beszélgettünk, hogyan is élték túl a növényeik ezt az igazán száraz időszakot és mi várható idén.

- Egy nagyon-nagyon nehéz esztendőnek vagyunk a közepén. Gyakorlatilag a mai napig január 1-jétől a lehulló csapadék mennyisége 93 milliméter, ami mind az őszi, mind a tavaszi kapásnövényeket, illetve az őszi kalászosokat igen-igen megviselte. Az őszi növényeket betakarítottuk, szűk fél termés volt, a minősége kiváló, kenyérgabonának teljesen megfelel. Már csak a kérdés az, miből fogjuk ezt a nagy termelési költséget finanszírozni. Elmondható, hogy a tavaszi növényeink is nagyon megsínylették ezt az aszály mentes, erős UV sugárzásos időszakot. Kivétel azok a területek, amelyeket öntözni tudunk - mondta a szakember.

- A kft-nek sok olyan területe van, amelyet öntöznek. Ezt prioritásként állították fel pár évvel ezelőtt, s mára jönnek az eredmények is.
- A jövedelem 40 százalékát öntözésre, fejlesztésre, öntözőgépek vásárlására fordítjuk, ha tudunk, pályázunk, ha nem tudunk, akkor saját erőből. Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy ezek az öntözött területek azok, amelyek fenntartják most már a szakszerű, okszerű és jövedelemszerző tevékenységét a kft.-nek.
- Az aszályos időszaknak köszönhetően megszüntettük egy ideje a tehenészetünket, nem volt fent rendtábilis, öntözetlenül nem tudjuk előállítani a takarmánynövényeket olyan mennyiségben, minőségben, amilyenben kellett volna, és váltottunk, új irányt tettünk. Nagyrészt vetőmag termesztéssel foglalkozik most már a cég az öntözött területeken, így elmondható, hogy a jövedelmet elő tudjuk állítani. Igaz, nagyon nagy költséggel, nagy energia ráfordítással, több ezer literes napi üzemanyag-felhasználással, de legalább van szép növényünk, van a szakmának, a szemnek gyönyörködtető növényünk és hát lesz mit legalább betakarítani - állítja Dániel Csaba, akivel egy hibridkukorica föld mellett beszélgettünk, melyet ott jártunkkor is öntöztek.
- Ez és az öntözött napraforgó, ami gyakorlatilag az elvetett területünk 10-15 százaléka, nagyon szép, ígéretes. Kétszer akkora, mint az, amelyik nem öntözött. Minimális termést várunk csak az öntözetlenektől, de talán a kukorica még rosszabb helyzetben van, gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy öntözetlenül nem fog az idén terméscsövet hozni, sőt még a címert sem fogja kitenni.

- Akkor ez már előre jelzi, hogy hatalmas veszteségük van. Ez azt is akadályozhatja, hogy időben el tudják kezdeni az őszi munkálatokat, hiszen a pénzre szükség van ott is.
- Igazából egy okszerű gazdálkodást folytatunk mind kint a területen, mind bent, a pénzügyön. Jobban félek a pénzügyi hiánytól, illetve attól, hogy ebből a közel 250 milliméteres csapadékhiányból hogy fogunk talajt csinálni, mennyi eszközünk fog szétszakadni, mennyi energiával fogunk a következő évi növények alá egyáltalán dolgozni?
- Ez most azt jelenti, hogy harminc centi mélyen semmi víz nincs a talajban?
- Igen, de lentebb sem sok van, 25-30 centiméterben semmi nincs, de a lentebbi részekből is erősen hiányzik a víz, téli csapadék nem volt. Az igazi talajfeltöltés mindig a téli csapadékból van és most ez nem volt.
- Más növényt is megpróbálnak vetni, ami jobban bírja a szárazságot?
- Mindig termeltünkőszi káposztarepcét. Na, az idén kimarad a vetésterületből sajnos. Nagyon szerettem, a közel négy tonnákat mindig tudtunk benne produkálni. Tavalyi év volt az első, amikor még a vetőmagot is visszaküldtük, mert már ősszel is látszódott az aszály.

- Mennyit költenek az öntözésre, öntözésfejlesztésre?
- Százmilliós a tétel, sajnos. Nagyon nagy pénzt fog magába, de másképp nem lehet lassan már gazdálkodni.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.