REFORMÁTUS KÖZÉPISKOLÁK TALÁLKOZÓJÁNAK ZÁRÓESTJE

REFORMÁTUS KÖZÉPISKOLÁK TALÁLKOZÓJÁNAK ZÁRÓESTJE

REFORMÁTUS KÖZÉPISKOLÁK TALÁLKOZÓJÁNAK ZÁRÓESTJE

Négy mozgalmas nap van a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és az egész város mögött - hiszen Karcag adott otthont a 25. Kárpát-medencei Magyar Református Középiskolák XXV. Találkozójának.

A találkozó zárása után Tóth Barna igazgatót egy kis összegzésre kértük.

-Előzetesen 42 iskolától kaptak regisztrációt, végül is 39-en tudtak eljönni, ami a legmagasabb létszámok között van az eddigi találkozó tekintetében is, úgyhogy mi ennek nagyon örülünk - mondta Tóth Barna
A gimnázium nagy szeretettel várt mindenkit. Külön öröm, hogy Erdélyből hét, Partiumból kettő, Kárpátaljáról kettő és Felvidékről egy határon túli iskola is el tudott jönni.

- Sok-sok program történt, sok olyan beszélgetés és előadás is, ami előre viszi majd ezeket a találkozókat. A huszonötödik az mégiscsak huszonötödik.
- Ez egy különleges alkalom volt, kegyelmi ajándék, hogy mi rendezhettük, de igazából már 2020-ban meg kellett volna, hogy történjen, de az ismert okok miatt ez két évet csúszott. Viszont ez alatt talán kikristályosodott jobban az, amit meg szerettünk volna mutatni - vélte az igazgató.
A négy nap alatt nagyon szépen sikerült sok minden. Mindamellett, hogy Karcagot és a Refit szerették volna megmutatni, a Nagykunságot és a környéket is egy hortobágyi kirándulás keretében.
Fontos volt a jubileumi találkozó egysége is, ennek volt a jelképe a találkozó történeti kiállítás is.
- Amíg a diákoknak szabadabb programok voltak, addig az iskolavezetők számára szakmai megbeszélés is volt.
- Igen, ezeknek a találkozóknak sajátja az, hogy az örömteli pillanatai mellett komolyan is beszéljünk egymással, tehát pedagógiai szakmai dolgok is előtérbe kerülnek a határon túli iskolákkal kapcsolatban.
Most ez különösen fontos Kárpátalja irányába, hiszen nekünk ott református testvéreink is vannak.
A találkozón levetítésre került a régóta várt Abigél film is, amit a Főnix színpad diákjai és az iskola tanárai készítettek és meglepetésként lézershow is volt - ezek még izgalmasabbá tették a péntek estét.
- Az Abigélt nagyon régen szerettük volna mi magunk is megnézni mozivásznon. Úgy gondolom ennek a református közösségnek az Abigél története különösen is egy emblematikus történet. A visszajelzésekből is ez derült ki, hogy közel érezték a szívükhöz mindazt, amit láttak. A lézershow pedig a városnak köszönhető, akik március 16-án rendeztek ilyet és megkaptunk minden segítséget tőlük mi is ehhez és a találkozóhoz is.

Vasárnap a találkozó zárásakor a templomi bevonulás után az emlék zászlót Karcag átadta Rimaszombat - Felvidék - képviselőinek, hiszen a 26. találkozó náluk lesz.
A résztvevők sok-sok élménnyel mentek haza, de a házigazdák számára is vannak olyan élmények amelyeket a következő tanévben tudnak hasznosítani.
A találkozó jelmondata is erre utalt, hogy ez egy olyan vissza nem térő lehetőség, amit csak szívvel és lélekkel érdemes csinálni. Tóth Barna úgy vélte, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium mindent megtett a sikeres 25. találkozóért.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.