Print this page

ÚJRAINDULTAK A VÁROSISMERETI SÉTÁK

Újraindultak a városismereti séták Pánti Ildikó, a 8. számú körzet önkormányzati képviselője szervezésében. Első alkalommal a Zsinagógát nézhették meg az érdeklődők.

Az érdeklődőket Csillag Barnabás, a Karcagi Izraelita Hitközség elnöke mutatta be a 123 éve épült templomot.
Az elnök nagy örömmel készült a mai napra, hiszen minden évben megrendezésre kerül a városismereti séta, amelynek első állomása a Zsinagóga.

A látogatók között nagy számban vannak jelen olyanok, akik még nem voltak itt, de vannak olyanok is, akik már hallották korábban az előadást, de ez mindig kuriózumnak számít részükre, hiszen csak ilyenkor lehet, bejönni a templomba.
Csillag Barnabás igyekszik minden alkalommal valami újat is mondani. Most is a Zsinagóga történetével, történelmével kezdte, s áttekintette a 120 éves épület történetét.

A végén pedig beszélt a jelenünkről, mi történt velünk a közelmúltban és a terveikről is, hogy mit szeretnének majd az elkövetkező években, évtizedben.
- Elkészült a zsinagóga külső felújítása, új héjazatot kapott a tető, új cserepek, új ereszcsatornák kerültek az épületre és a teljes külső homlokzat színezése elkészült.
Ezután a covid alatt az épület kicsit aludta az álmát, nem voltak rendezvények, idei évben az a mai az első rendezvény, a következő nyilvános rendezvény amire minden érdeklődőt szeretettel várnak, az a mártír megemlékezés lesz.

Pánti Ildikó elmondta, a mai az első alkalma a sétának, amit sokan vártak már. A következő állomást már tervezi, ha minden jól megy, a teljesen felújított, szép új, a vasútállomásnál lévő malomszállót, illetve a kukorica-feldolgozót nézik meg.
- Ezeknek a sétáknak pont az a lényege, hogy olyan helyekre jutnak be ilyen alkalommal az érdeklődők, amire egyébként civilként nem mehetnének be.
- Valóban, hiszen ezért indult ez a városismereti séta. Az utóbbi két évben az ismert okok végett erre nem került sor és most újra itt vagyunk. Örülök neki, valóban nagy az érdeklődés, vannak, akik még nem voltak ebben a gyönyörű felújított objektumban, így ma ők is láthatják - mondta a képviselőnő.