Print this page

MEGYETÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ

 A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda adott otthont a megyetörténeti vetélkedő döntőjének, ahol Földváriné Simon Ilona igazgató köszöntötte a 4., 6., és 8. évfolyam döntőseit.

- Nagy örömmel jöttem ma ide több okból is: a megyei közgyűlés bizottsági elnökeként, édesapaként és a Nagykunság szülöttjeként is. A megyei közgyűlés tagjaként és bizottsági elnökként azért, mert ez a megyetörténeti vetélkedő egy fontos pályázatunk lényeges eleme. A 2019-ben „Megyei identitásfejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében” címmel elnyert TOP pályázatunk fő célja a jász és kun identitás, a megyei értékek és hagyományok ápolása, a megyéhez tartozás erősítése. Azt szerettük volna, hogy minden korosztály bekapcsolódhasson a pályázat programjaiba, és hogy a fiatalok, a diákok minél többet megtudjanak megyénkről, arról a helyről, ahol élünk. Ezért készült el a „Tudtad-e” című megyetörténeti kiadvány is, amit eljuttattunk az iskolákba, és ami a megye történetének jeles eseményeit, ismert és kevésbé ismert mozzanatait eleveníti fel, így „tudástárként” a vetélkedőre való felkészülést is segítette - mondta megnyitójában Molnár Imre, aki édesapaként is fontosnak tartja, hogy már diákként minél jobban megismerjék a gyerekek megyénket, múltunkat és örökségünket.
- Ezért nagyon örülök, hogy ilyen sok lelkes, kíváncsi, megyénk értékeit és hagyományait ismerő és megismerni akaró diák van. Nyolc településről 192 fő vett részt a térség iskolai fordulóin. A térségben élő kun emberként külön büszke vagyok arra, hogy a megyetörténeti vetélkedőt első alkalommal Karcagon rendezhetjük meg, a kun hagyományok egyik fellegvárában - mondta a bizottsági elnök, aki megköszönte mindenkinek a verseny lebonyolításában való közreműködését és jó versenyzést kívánt a 23 döntősnek.

Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese szerint is rendkívül jó ötlet ez a megyei vetélkedő, mely megyénk történelmével és ezen belül települések és a hungarikumok történetével ismerteti meg a diákokat. Karcagon a negyedikes, a hatodikos és a nyolcadikos gyerekek döntőjét tartották meg a Nagykunsági Református Egyházmegye nívós iskola diákjainak a részvételével.
Az esperes szerint a szervezők és a résztvevők is tanultak egymástól, s a versenyhez készült kiadvány is segítette a felkészülést.
- A megyei döntőbe az iskolai bajnokok, azaz a bajnokok bajnokai kerültek be, nem nagyon van ilyen verseny, ezzel is szerették volna azt elérni, hogy mindenkinek legyen sikerélménye. Aki most ide eljött - Törökszentmiklósról, Mezőtúrról, Tiszafüredről, Kunhegyesről, Kisújszállásról, Túrkevéről, Tiszaszőlősről és Karcagról - már egyszer bajnok volt, így ha itt nem lesz első, már akkor is úgy megy haza, hogy egyszer már bajnok voltam - hangsúlyozta az esperes, aki szerint fontos, hogy a gyerekeink a 21. században kötődjenek múltunkhoz, mert nekik is gyökerekre és szárnyakra van szükségük. Ha valaki gyökérzet nélkül akar szárnyalni, az nem tudja, hova kell hazajönni, hova kell visszaszállni. Mi büszkék vagyunk gyökereinkre, a kunsági emberek, az őseik tetteire, eredményeire, a természeti adottságainkért pedig a Jóistennek adunk hálát. Mindenképpen azt szeretnénk, ha ebben a légkörben élhetnének a gyermekeink. Nekik ez a kegyelmi állapot megadatik, hiszen református iskoláinkban az oktatás mellett jelentős nevelői munkát is végzünk - hangsúlyozta Koncz Tibor.