Csip-Csup Csodák Anyanyelvi komplex tehetségfejlesztő program

A Nemzeti Tehetség Program keretében „Csip-Csup Csodák Anyanyelvi komplex tehetségfejlesztő program” c. pályázati projekt megvalósulása a Madarász Imre Egyesített Óvoda Csokonai utcai óvodájában

 

A Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” c. kiíráshoz A pályázati kategória kódja: NTP-SPEC-21-0064 „Csip-Csup Csodák Anyanyelvi komplex tehetségfejlesztő program” elnevezésű nyertes pályázat 2021. július és 2022. júniusa között valósult meg a Madarász Imre Egyesített Óvoda Csokonai utcai óvodájában.

 

A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 1.011.000 Ft.

 

A pályázati programban az óvoda „Csip-Csup Csodák Anyanyelvi műhelyben 14 gyermek vett részt Rauschenberger Gáborné tehetséggondozó óvodapedagógus vezetésével.

 

A 60 órás program célja: A versek, mesék hangulatával, ritmusával alapoztuk meg a gyermekek érzelmi, értelmi és erkölcsi fejlődését, az egyéni képességek alakításával, személyiségük fejlesztése komplex tehetséggondozó programmal valósult meg. A gyermekek erősségeinek és gyengepontjainak feltárását követően, differenciált, komplex személyiségfejlesztés, képesség gazdagítás történt. A komplexitás segítette elő, hogy bátrabban mondják el véleményüket, könnyebben fogalmazzák meg gondolataikat, álljanak ki önmagukért, fejlődjön interperszonális és intraperszonális képességeik. A bábjátékban, dramatikus játékban a gyermekek kibontakoztatták szabad önkifejezésüket, jó alkalmat adott a kommunikáció és a beszélő környezet, a társalgási kedv fokozására, személyiségük formálására, társas kapcsolataik alakítására. A műhely munkák az évszakok, azon belül az évszakra jellemző természetbeli változások és az állatvilághoz kapcsolódtak, az éves tervben összeválogatott igényes irodalmi művek, drámajátékok. A meseélmények dramatikus mesefeldolgozással, bábjátékozással valósultak meg a műhelyben, a kézműves tevékenységekkel megtámogatva. Komplex élményeket biztosítottunk, melyek segítségével erős érzelmi kötődést alakítunk ki a gyermekek és a művészetek között. A mágikus világkép a csodákkal és átváltozásokkal teli esztétikus, igényes, életkornak megfelelő irodalmi művek összeállítása lehetőséget teremtett az alkotó, kreatív, belső képi világuk kifejezésére a komplex program keretében.

 

Élményszerző és lazító programok: A Debreceni Vojtina Bábszínház előadás látogatása. A kirándulás lehetőséget adott a hátrányos helyzetű gyermekeknek eljutni a Bábszínházba. A kirándulás alatt erősödött az összetartozás érzése.

                                                                                  

Gulyás Ferencné

                                                                                        intézményvezető

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.