250 éves a karcagi Szent István Király Római Katolikus Plébánia

250 éves a karcagi Szent István Király Római Katolikus Plébánia

 

Példájára népeknek - örömére mennyeknek címmel időszaki kiállítás nyílt a Györffy István Nagykun Múzeumban a 250 éves karcagi Szent István Király Római Katolikus Plébánia történetéről.

A Györffy István Katolikus Általános Iskola gyermekkórusának műsora után dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket.

 

- Egy csodának lehetünk tanúi, amit észre kell venni. Az igazi csoda lehet apró, akár láthatatlan, vagy kevésbé látható, és csoda, hogy 250 esztendővel ezelőtt, ezen a szikes karcagi talajon a Jóisten elültetett egy magot, egy palántát. Nem egy új magot, nem egy kicsi palántát, hanem egy több ezer éves fának a magját és a palántáját. És ez a több ezer éves apró magja, arca volt, gyökeret eresztett, megerősödött, lombot hozott és gyümölcsöt. Olyan gyümölcsöt, amelynek évszázadokon keresztül mindannyian élvezzük a gyümölcsét és az ízét. Ez a csoda a karcagi katolikus közösség, mely tíz emberöltő óta jelen van a városban - kezdte köszöntőjét F. Kovács Sándor, városunk és térségünk országgyűlési képviselője, a Tisza-tó miniszteri biztosa, aki szerint ez a kiállítás ezt a pici csodát mutatja meg számunkra.

A képviselő szólt arról is, mit nyert a közösségünk a katolikusokkal.

- Megnyerte az igazi harcait, mert egymás nélkül nem vagyunk igaziak, még hasonlók sem ahhoz, amilyenek szeretnénk lenni. Ez a kiállítás, a néhány régi zászló, régi kép, könyv talán értéktelen, de nem az, hiszen maga a csoda, amit tíz emberöltő alatt ezen a szikes karcagi földön a katolikus közösség felhalmozott. Lehet, hogy csak egy levél, egy anyakönyv, egy egyházi zászló, vagy olyan Biblia, amiben évszázadokon keresztül vezették a család történetét. Ezek az igazi kincsek, igazi értékek. Gratulálok plébános úrnak, a karcagi katolikus közösségnek, hogy ezeket az értékeket, ezeket a kincseket, mindannyiunk számára megmutatják.

 

Kívánom, hogy ez a csodálatos gyümölcsöző fa, amely mélyre nyújtotta a karcagi földbe gyökereit, virágozzon, hozzon gyümölcsöt, tehát 250 évet, 1000 évet, 2000 évet, akár az örökkévalóságig tartó időt kívánok a karcagi katolikus közösségnek, a mi karcagi kincseinknek - fogalmazott F. Kovács Sándor.

 

A köszöntő után Szopkó Rita egy moldvai imádságot mondott el Domokos Pál Péter gyűjtéséből.

 

- Nagyon örülök annak, hogy itt ebben a körben lehetünk, és igazán megtisztelő az, hogy annak a 250 évnek a lelkiségét átvigyázó tárgyain keresztül nyerhetünk betekintést a karcagi katolikusok világába, a város életének egy nagyon komoly részébe. Megtisztelő erről beszélni, s az ember meghatott, amikor én is a katolikus őseim generációira gondolok, akik látták ezeket a dolgokat, hozzájárultak, hogy megmaradjanak. Olvasták a könyveket, vitték a zászlót és nagyon sok olyan család van, aki ezen a személyes látásmódon keresztül is tudja majd megszemlélni az itt kiállított kincseket, hiszen a karcagi katolikus egyház története az államalapítástól a reformáció koráig terjed, utána pedig az 1700-as években kezdődik újra, 250-251 évvel ezelőtt, Mária Terézia idején újra létrejött a gyülekezet - fogalmazott megnyitójában dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, kormánybiztos.

 

Ez a kiállítás egyfajta történelmi kor- és tájképet mutat és egyúttal azokat a tárgyakat is, amelyek egyfajta rejtett kincsek, hiszen van, amit nem is láttunk még.

Kiváló elképzelésnek tartom a kiállítást, hiszen láthatjuk a falakon a plébánia, a templomépítés történetét, az itt szolgált plébánosokat, és a szorgalmas katolikus hívek élettörténete is megelevenedik, illetve az, hogy miképpen illeszkedtek be a református város társadalmába.

A tárlókban ott vannak a régi könyvek az 1500-as évektől, a török korból és a reformáció korából, melyek történelmi távlatokba helyezik a kiállítást. Ez azért is érdekes, mert egyrészt mutatja azt, hogy mindig voltak olyan emberek, akik fontosnak tartották, hogy ezeket az értékeket óvják, védjék, gyarapítsák, másrészt amikor megalapították a karcagi plébániát, alaposan ellátták olyan könyvekkel, felszerelési tárgyakkal, amelyek kellettek ahhoz, hogy a lelkek gondozása, az itteni hitélet kellő háttérre tudjon támaszkodni.

 

Kívánom, hogy ez így legyen a jövőben is, s lehetőségeink szerint próbáljuk gyarapítani ezeket a könyveket és ugyanúgy vigyázzunk rá, mint a szemünk fényére, mint korábban, a történelem viharain keresztül óvták a templomi kincseket, a képeket, azokat a csodálatos egyházművészeti remekeket, kelyheket, zászlókat és mindent, amit a tárlókban találunk, hiszen itt megelevenednek a régi korok karcagi lakosai, az egyházi anyakönyvek, jegyzőkönyvek révén, de látható a templom és plébánia története is.

 

Kívánom, hogy jöjjenek el sokan és nézzék meg a kiállítást, mert meggyőződésem, hogy a helyi lakosok közül sokan nem is tudják, hogy milyen rejtett kincsekkel dicsekedhetünk - fogalmazott a kormánybiztos.

 

Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos megköszönte a megnyitó szavakat és bemutatott több olyan kiállított tárgyat és dokumentumot, amelynek története a kiállítás készítése közben, az adatgyűjtésekkor derült ki.

A tárlat május 10-ig látható a múzeum nyitvatartási idejében.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek