Sok volt a műszaki mentés a hétvégén

Igen jelentős és színes volt a megyei tűzoltók munkája a hétvégén a műszaki mentések szempontjából. Volt közöttük közlekedési baleset, állatmentés, gázömlés, favágás, sérült épület és egy rejtélyes, szúrós szag utáni nyomozás is.

Megcsavarta a szél egy tizenkét méter magas fa ágait, amelyek villanyvezetékbe gabalyodtak péntek délelőtt Abádszalókon, a Kinizsi úton. A település önkormányzati tűzoltói dugólétra és láncfűrész segítségével távolították el a veszélyes elemeket, miután az áramszolgáltató kiszakaszolta az érintett vezetéket.

Egy elárvult gólyafióka mentéséhez kérte a tűzoltók segítségét a Hortobágyi Nemzeti Park péntek délután a jászfényszarui Szabadság térre. A jászberényi hivatásos tűzoltók magasból mentő szere vonult a helyszínre és hozta le az egység az fiókát, amelyet átadott a nemzeti park munkatársának.

Villanyoszlopnak csapódott egy személygépkocsi péntek este Újszászon, a Széchenyi úton. Az autóban négyen utaztak, mindannyian önerőből ki tudtak szállni, őket a mentők a helyszínen ellátták. A baleset következtében a pózna megdőlt, a vezetékek tartották. A szolnoki hivatásos és a zagyvarékasi önkéntes tűzoltók a kábelek kiszakaszolását követően áramtalanították a gépkocsit.

Árokba hajtott és tetejére borult egy személygépkocsi szombat hajnalban a 3401-es úton, a berekfürdői bekötőútnál. A karcagi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd csörlő segítségével kerekeire állították. Az autóban négyen utaztak, a helyszínre mentők is érkeztek.

Egy ház kerítésének ütközött egy autó szombat délelőtt Tiszaburán, a Fejlődés útján. A balesetben megrongálódott az ingatlan villanyórája is. Az abádszalóki önkormányzati tűzoltók egy porral oltóval és térerő-detektorral biztosították a helyszínt, amíg az áramszolgáltató a kiszakaszolást el nem végezte. Az áramkimaradás összesen negyvenkilenc ingatlant érintett. A házban hat ember él, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Betondarabok lógtak egy társasház egyik harmadik emeleti erkélyének aljáról szombat délután Szolnokon, a Városmajor úton. A szolnoki hivatásos tűzoltók a betonelemeket a lakás alatt lévő erkélyről, kéziszerszámokkal eltávolította.

Elakadt a Zagyvában egy terepjáró szombat délután a folyó szolnoki szakaszán. Az autóban hárman utaztak. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a jármű saját csörlőjét a tűzoltóautóhoz rögzítették, úgy sikerült a gépkocsit kihúzni a vízből.

Árokba csapódott és tetejére borult egy személygépkocsi tegnap éjjel egy óra körül Jászalsószentgyörgy külterületén. A jászberényi hivatásos és a jászalsószentgyörgyi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, akik a járművet annak helyzete miatt nem tudták áramtalanítani, így megvilágítással biztosították a helyszínt. A helyszínen a mentőszolgálat munkatársai is dolgoztak.

A be nem húzott kézifék miatt gázórának gurult egy személygépkocsi vasárnap hajnalban Szolnokon, egy Tószegi úti benzinkúton. A szolnoki hivatásos tűzoltók egy vízsugárral biztosították a helyszínt a gázszolgáltató szakembereinek kiérkezéséig.

Szúrós, köhögésre ingerlő szag terjengett tegnap este Szolnokon, egy Sebestény Gyula úti ötszintes társasházban. A szag annyira irritáló volt, hogy a lakók az erkélyekre menekültek. A szolnoki hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett elzárták az épületben a gázt és az áramot, majd légzőkészülékben kiürítették a társasházat. A tűzoltók tizenhét lakásból összesen negyvenhét embert menekítettek ki, a harmadik emeletről – ahol a legerősebb volt a szag – a lakókat mentőkámzsa segítségével helyezték biztonságba. Az egységek gázdetektoros méréseket végeztek, de mérgező vagy robbanásveszélyes anyagot nem mutattak ki, így átszellőztették az épületet, amelynek következtében a szag megszűnt. A lakók visszatérhettek otthonukba.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.