Meggyújtották a második Adventi gyertyát

Színházi előadás, mézeskalácssütés, kézműveskedés, ügyességi játékok várták a Déryné Kulturális Központba a családokat szombaton.

Sótiné Szathmári Dóra igazgatóval arról beszélgettünk milyen programokkal várták ma a gyerekeket.

- Hosszú idő után nagyon jó ezt a gyerekzsivajt hallani, meg a mozgást látni a házban, hiszen délelőtt egy színházi előadáson vehettek részt azok, akik eljöttek hozzánk, az Ezüstmackó című mesejátékot láthatták. Délután háromtól adventi játszóházba vártuk a családokat, de lehetett mézeskalácsot sütni az óvó nénik segítségével,a második emeleten kézműves foglalkozások, társasjátékok, papírszínház, babakuckó várta a gyerekeket. A ház előtt pedig lehet fotózkodni, Mészáros Zsolttól és családja kölcsönözte ezt a gyönyörű szánt, mint szelfipontot - mondta az igazgató, aki szólt a feldíszített városról és a Dérynéről és a városba érkező Mikulásról is, akit nagyon vártak a gyerekek. Mint megtudtuk, a mai nap után a városháza udvarára várják december 20-21-22-én a Karcag város lakosságát. Délelőtt az ovisoknak, kisiskolásoknak készülnek programokkal, 16 órától pedig a felnőtteknek, illetve a családoknak lesz 19 óráig zenés program. Lesznek sztárvendégeik is, illetve a városban működő kórusok fognak fellépni. Betlehem is lesz és kirakodóvásár, 22-én pedig 200 méternyi sült kolbász lesz majd kóstolható a Városháza udvarán. Igazi karácsonyi hangulat lesz, forralt bor, gyerekeknek tea, kürtőskalács, kirakodó, kézműves alkotások vására is lesz, úgyhogy aki még néhány apróságot szeretne beszerezni karácsony előtt, az ott megteheti majd.

A mézeskalácsot a Zöldfa úti óvoda dolgozóival egész délután sütötték a gyerekek. Mint Harsányiné Szabó Ilona tagóvoda-vezetőtől megtudtuk, sok karácsonyi figura közül a legnépszerűbb a rénszarvas volt ezen a napon. Az óvodapedagógusok már előző nap elkészítették a mézes-tésztát, így a gyerekeknek csak a formázni és díszíteni kellett azt, majd amint kisült, haza is vihették azt. Sokan a szülőkkel közösen készítették a mézeseket. Az óvodában is több alkalommal készülnek mézesek a kézműveskedés során, ezzel is hangolódnak a kicsik a karácsonyra.

Bodnár Tímea édesanyjával sütött mézeseket, de a többi kézműves foglalkozáson is örömmel vettek részt. Ők otthon is sütnek mézest, ez egy jó program karácsony előtt - árulta el a nyolcadikos lány.

A Télapó megérkezésekor F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő gyújtotta meg az adventi koszorún a második gyertyát.

- A gyertyagyújtáson öröm, hogy nagyon sok gyermekes család van itt, én is a fiaimmal érkeztem a Déryné elé. Látszik, hogy az advent, a karácsony, a családok, a gyermekek, a szülőknek, mindannyiunknak az ünnepe. Ilyenkor kicsit magunkba fordulunk, kicsit befelé nézünk, elhagyjuk azokat a gondokat, problémákat, amelyeket egész évben magunkra veszünk és ilyenkor egymásra figyelünk, a családra, a szülőkre, a nagyszülőkre, a gyermekekre és az unokákra. Azt gondolom ez az időpont, az advent és a karácsony időpontja, a lelki béke, a nyugalom időpontja és mindenképpen a szeretetről szól - fogalmazott a gyertyagyújtás után a politikus, aki felidézte saját gyermekkorát is.

- Ha visszaemlékezünk a gyerekkorunkra, ez advent egy csodálatos időszak volt, egy csodálatos álom, legszebb része az évnek. Ezt akarjuk továbbadni a gyerekeknek, unokáknak, hogy ők is érezzék azt, hogy milyen csodálatos a karácsony, az adventi időszak és nem csak az ajándékozásról, hanem a közös vacsorákról, ebédekről, összejövetelekről szól. Azt gondolom aki itt van és aki nem is tud itt lenni, az is átérzi ennek az ünnepnek a csodáját, a csodálatos adventet, a csodálatos karácsonyt. A Mikulást ma is nagyon sokan várták, hogy megérkezzen városunkba. Én találkoztam vele, amikor lovas hintóval járta körbe a várost, az utcákon várták gyerekek a szülőkkel, nagyszülőkkel. Mi is nagyon vártuk a Mikulást és Jézuskát gyerekkorunkban. Nekünk szülőknek is ugyanolyan örömet tud okozni, mint a gyermekeknek, ahogy nekünk 20-30-40 vagy ötven esztendővel ezelőtt. A szeretet, az öröm, az öröm okozás, mindenképpen örök és meg fog maradni mindörökké. S persze a karcagi gyerekek idén nagyon jók voltak, hiszen virgácsot nem hozott a Mikulás, ahogy régen sem, így a kiscsizmákban, cipőkben, bakancsokban nagyon sok csokoládé, édesség és kedvesség lesz éppúgy, mint majd karácsonykor - mondta F. Kovács Sándor.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek