Print this page

SZJA visszatérítés

1,9 millió embert érint a kormány szja-visszatérítésre vonatkozó bejelentése. A karcagi családok is örülnek a kormány döntésének.

Az adóhatóság már dolgozik az adó-visszatérítések kiutalásán, javában tartanak az személyi jövedelemadó (szja)-visszatérítések kifizetéséhez kapcsolódó munkák az informatikai rendszerek felkészítésével.

Minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. Ha valaki úgynevezett összevontan adózó jövedelemből szerez idén bevételt, az utána befizetett személyi jövedelemadót visszakapja. Ilyen például a munkaviszony vagy a megbízás alapján elvégzett munka. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekhó szerint adózók közterhéből 9,5 százalék számít szja-nak, ők azt kapják vissza.

Azok pedig, akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát alkalmazzák, a befizetett tételes adó negyedére számíthatnak.

Kitért arra, hogy azoknak az érintetteknek nincs teendőjük, akiknek az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámát, postai címét a családi pótlék folyósítási adataiból. A nekik járó összeget ők február 15-éig automatikusan megkapják. Más a helyzet az egyéni vállalkozóknál, az őstermelőknél és azoknál, akik maguk fizetik be - az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után - az adót. Ők a bevallásukban kérhetik a visszatérítést, vagyis az ügymenet ebben az esetben nem automatikus. A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, az év végéig nyilatkozatot tehetnek. A "Visszado" jelzésű nyomtatványt október 31-től december 31-ig lehet elektronikusan vagy papíron kitölteni és benyújtani. Aki december 31-ig nyilatkozik, február 15-ig kézhez kapja a visszatérítést. Ha valaki lekési a határidőt, a személyijövedelemadó-bevallásban veheti igénybe a visszatérítést. Ezt legkönnyebben az adóhivatal által összeállított bevallási tervezet módosításával lehet megtenni. A visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március elsején utalja ki.