KÉZMŰVESEK ÁRULTÁK ALKOTÁSAIKAT

Lókasapka, nudlisapka, sőt báránybőrből készült kézműves termékeket is lehetett vásárolni a a kézművesek vásárában a Déryné előtti helyi termékek utcájában.

Üdvözlöm Rónyai Lászlónét! Itt vagyunk a Déryné előtti részen, ahol számos árus található. Ön milyen portékát kínál?
- Én  báránybőrből dolgozok. Van néhány rókasapkám, van egy nudliasapkám, amit elhoztam mintának. Általában irhabőrökkel dolgozunk, vannak, amik sörben, van, aki bőrrel van kikészítve. Ezekből a termékekből készítünk, ami régmúlt, nagyanyáink is ismerték mellényeket, kesztyűket, ami esetleg kicsit újabb, mint a régebbi időszakokban ezek a szobacipők, papucsaink, esetleg szép párnák, díszpárnák, ugye régebben általában a kabátokban gondolkodtunk, hogyha sörmérőn gondolkodtunk, vagy sapkában. Most már apróbb cikkeket is gyártunk. Én 1996-ban kezdtem a szakmát, mint főállás. Előtte Kunszentmárton-pannónia szőrmeüzemben dolgoztam és elég sok tapasztalatot szereztünk abban, hogy mi az a termék, ami igazán vonzza a vevőket, és hasznos a használata is, mert nem elég ugye a terméket előállítani, hanem bizony azt több évig tudja használni, és hát egy picikét ezek olyan áruk, amik nem a legújabb divatok, de próbálunk azért néhány divatosabb árut is készíteni. Vannak itt esetleg olyan mellények, amik már nem az a hagyományos díszítéssel vannak, kerek aljjal, ugyanúgy női férfi mellényben.

- Hogyan illeszkedik a birkafőző hangulatához, amit itt láthatunk?
- Hát én azt hiszem, hogy ez nagyon illeszkedne, hiszen a birkahúst megesszük, és ugye itt van az állatnak a bőre is, ami egy nagyon hasznos, hasznos dolog, viszont még amikor megnyírják a birkát, meg ugye a gyapjú is nagyon egy hasznos dolog, amiből készülnek a szép öltönyök, tehát akár fonalak, vagy bármi más termékek, bármit lehet a gyapjúból kötni. Én azt hiszem, hogy ez a birka egyik leghasznosabb állat közé sorolhatjuk, a maga kis szerénységével.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek