Tisza-vidéki templomok útján

A Szolnoki Szimfonikusok megalakulása óta aktív szerepet vállal a magyar kulturális értékek megőrzésével és közvetítésében a zenei hagyományok ápolásában.

A Szolnoki Szimfonikusok megalakulása óta aktív szerepet vállal a magyar kulturális értékek megőrzésével és közvetítésében a zenei hagyományok ápolásában. Most a Nagykunsági Református egyházmegyében elindítja Tisza-vidéki templomok útján elnevezésű programsorozatot, amelynek részleteiről a karcagi városházán tartottak sajtótájékoztatót.

A koncertekre a belépés díjtalan, s minden helyszínen a református templomokban tartott istentiszteleteket zenés áhítatokká varázsoljuk, az egyházi épületek sajátos és különleges atmoszférájának köszönhetően a hallgatóság egyedi élménnyel gazdagodhat. A zenekar minden templomhoz alkalmazkodva más-más műsorral készül és sok meglepetéssel - mondta Patkós Imre ügyvezető-szakmai igazgató, aki szólt arról is, hogy nem volt nehéz a hat koncertre való produkciót összeállítani. Lesz, ahol a zenés áhítatok úgy kezdődnek, hogy a zenekarból egy csoport felmegy a karzatra és ott kezd, lesz, ahol bele fognak kapcsolni az istentiszteletbe, s van ahol külön ceremónia keretében a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere fog hegedűn játszani. A sokszínűsége törekedtek a koncerteken, ebben partnerek voltak a zenekar tagjai is, akik az elmúlt másfél évben otthon sok művet megtanultak, s most örömmel adják át a templomok közönségeinek.

Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese szerint a Szolnoki Szimfonikusok komoly szolgálatot végeznek a lelkészekkel közösen a program 3 hónapja alatt a 6 helyszínen, melyek a Nagykunsági Református Egyházmegye keresztmetszetét fogják adni, hiszen ezek a templomok valóban a moderntől az ősi építésű templomig terjednek. A martfűi egy modern építésű, a tiszaderzsi, a tiszaszentimrei, a kunmadarasi a karcagi templom régebbi építésű az abádszalóki templommal együtt, s méretre is teljesen különbözőek. Vannak kicsi befogadóképességűek és vannak katedrális jellegűek, úgy a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Nagykunsági Református Egyházmegye, a református közösség megpróbál egy szinergiát megvalósítani. Szeretnénk kultúrmissziót cselekedni. Terjesztjük a zenei kultúrát, s mellette nagyon fontos az oktatás-nevelő funkció is. A mostani időszakban a legfontosabb üzenete a hat alkalomnak, hogy megpróbáljuk visszacsábítani az embereket a közösségi terekbe, ez ugyanúgy közös feladat, munka, vágy, hogy mindazok, akik másfél éve a félelem, a jól felfogott önérdek miatt bezárkóztak, elzárkóztak a világtól, azok számára legyen lehetőség nagyobb közösségben megjelenni. Ezek a hangversenyek erre jó alkalmak és mindenkit várunk - mondta az esperes.

A programsorozat Ignácz Ervin ügyvezető ismertette: a sorozat július 4-én a martfűi református templomban indul, 18-án a tiszaderzsi református templom, augusztus 1-jén az abádszalóki református templom, szeptember 5-én a kunmadarasi református templom, szeptember 12-én a tiszaszentimrei és a karcagi református templom lesz a helyszín, aktív lelki feltöltődést biztosítva a híveknek és a koncertre látogatóknak.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.