Úton a digitalizált világ felé

A Nemzeti Tehetség Program keretében „Úton a digitalizált világ felé” c. pályázati projekt megvalósulása a Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics krt. 17. óvodájában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása” című, NTP-OTKP-20-0089 pályázati azonosító számon szereplő „Úton a digitalizált világ felé” elnevezésű nyertes pályázat 2020. szeptember01. és 2021. június 30. között valósult meg a Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics krt. 17. óvodájában.

A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 583.000 Ft.

A pályázati programban az óvoda „Kreatív kuckó” térbeli vizuális és a „Logi kuckó” logikai -matematikai tehetségműhelyei vettek részt 18 gyermekkel Nagy Tiborné és Kovácsné Czigle Erika tehetséggondozó óvodapedagógusok vezetésével.

A 30 órás program célja volt a gyermekek informatikai műveltségének megalapozása, kulcskompetenciáik kialakítása az innovatív műhelymunkák során. A gyermeki kreativitásra építve, tematikusan épültek egymásra a műhelymunkák, mely alkalmak során az innovatív programok megvalósítása kihívást jelentettek a gyermekeknek, ösztönözte, próbára tette kiemelkedő adottságaikat, gyenge oldalaikat fejlesztette, mélységben, tartalomban gazdagítottak. A két tehetségterület speciális szempontjaiból kiindulva projekt módszerrel dolgozta fel a programokat. A két tehetségterület műhelyeibe járó gyermekek az együttes tevékenységek során ismereteikkel, képességeikkel kiegészítették egymást, összeadódtak értékeik.

A gyermekek kalandozást tettek a síkban-térben, a fonalak, tükrök, a fény-árnyék, a formák, az anyagok világába, a digitalizált világban mélyültek el. Az alkotások, élmények megörökítése által ismerkedtek a fényképezőgéppel, okostelefonnal, beszélőkockával, a táblagéppel, a kép és hangrögzítés, videófelvételek módjával. Laptopon virtuális képgalériát tekintettek meg, logikai játékokat játszottak, Paint programban alkottak, közben weboldalakkal technikai műveletekkel ismerkedve alkalmazóképes tudásuk mélyült. A szülők a közös műhelymunkák során megtapasztalták a gyermekek kiemelkedő adottságainak kibontakoztatását, elköteleződtek a tehetséggondozás iránt.

Rubik kocka és kockajátékok, interaktív informatikai eszközbemutató is színesítette a műhelymunkákat. Pinczésné Soós Gyöngyi csipkeverő, kunhímző népi iparművész együttműködésével a csipkeverés mesterségébe tekinthettek be a gyermekek. Györfi Sándor Kossuth díjas szobrászművésznél tett műhelylátogatás hatására a gyermekek pozitív érzelmi viszonya erősödött a szobrászat iránt.
A Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - informatikai tantermében a 3D nyomtatás izgalmas digitális világával ismerkedtek.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek