Print this page

Fabriczy Kováts Mihályra emlékeztek országgyűlési képviselőink

Dr. Fazekas Sándor kormánybiztos, korábbi földművelésügyi miniszter és F. Kovács Sándor,

városunk és térségünk országgyűlési képviselője pénteken koszorút helyezett el Fabriczy Kováts Mihály huszárezredes, városunk szülötte, Kováts Mihály Tagintézmény falán található domborműnél.

Sokan nem is tudták, hogy Kováts Mihály létezik, Amerikában kutatták ki, hogy karcagi származású. Élete jól mutatja, hogy az akkori Magyarországról, az akkori Karcagról is világkarriert lehet befutni - fogalmazott F. Kovács Sándor, aki kicsit a kisújszállási Karikó Katalinhoz hasonlította, aki szintén a Nagykunságból származik, mégis Amerikában tett világhírre szert, s ezzel minden karcaginak, nagykunságinak üzenet, hogy tanulni kell, el kell indulni és a világsiker itt van a tenyerünkben.

- Bár Kováts Mihály és Karakó Katalin más-más területen lettek sikeresek, de szükségük volt bátorságra, olyan tudásra, amelyet a világon mindenhol keresnek. Most is nagyon sok olyan fiatal van, aki néhány év múlva, amikor továbbtanul, a világon bárhol megállja a helyét. Én annak örülnék, ha minden magyar fiatal itt, Magyarországon találná meg a helyét és érne el világsikert - mondta a képviselő.

Dr. Fazekas Sándor kormánybiztos, országgyűlési képviselő szerint Kováts Mihály Karcag neves szülötte az amerikai függetlenségi háborúban a legmagasabb rangot elért magyar katonatiszt. Az ő példája, a szabadság szeretete, az, hogy a Nagykunságról, Karcagról származik, a mai napig ható erővel bír.

Nevét Karcagon iskola viseli, most a COVID miatt a szokásos Kováts-os rendezvények elmaradtak, de a főhajtás, a tiszteletadás, a koszorúzás most is fontos része az emlékezésnek - fogalmazott a kormánybiztos, aki bízik benne, hogy aki az emléktábla előtt elsétál, látja a megújult iskolát, azt, hogy megemlékezés volt, s egy pillanatra gondol Kováts Mihályra, s arra, hogy vannak olyan katonái a városnak, olyan hősök, akikre érdemes emlékezni.

Másfél éve dr. Pintér Zoltán történész kapott felkérést arra, hogy Kováts Mihályról legyen egy összefoglaló kötet adatokkal, történetekkel. A munka már a nyomdában van, s néhány hónapon belül eljut majd a karcagi és a tágabb olvasóközönséghez is.