Print this page

DRÁGULHAT A TOJÁS

Győrfi István őstermelővel beszélgettünk arról, hogy hogyan állnak most a tojásárak. Változott az elmúlt időszakban.

Jelenlegi viszonyok között nem változtak az árak. Húsvét előtt volt egy fellendülés, amikor azt tapasztalták, hogy nagyobb a kereslet, de azt követően ez visszaesett.

Per pillanat 38-tól 46-ig tartanak az árak, ez a közepes és a nagyméretű. Igazából az elmúlt időszakot, ha nézzük, a takarmány árak nagyon megnövekedtek az elmúlt fél évben. Sajnos ez a tojásárakban nem realizálódott, ezért mindenképpen szükséges lenne tojásár emelés, hogy az ágazat ne morzsolódjon le teljesen.

Az árak emelése elkerülhetetlen.
- Én azt gondolom, hogy ez az év harmadik és negyedik negyedévében fog bekövetkezni. A nyári időszak az a tojáseladások szempontjából mindig visszaesik, főleg vidéki viszonylatban, a háztáji tartás következtében, és úgy gondolom, hogy egy olyan bő 10%-os emelkedés mindenképp indokolt lenne.
A termelők szerint a 70 forintos tojásár lenne az ideális .
- Sajnos azt kell mondanom, hogy semmi nem valósult meg, legalábbis a mi észrevételeink szerint. A vásárlóknak nincs több pénze és nem tudják megfizetni azt az árat.

Mi lenne egy reális ár, ami a nullszaldón egy kicsit többet jelentene önöknek? Kérdezzük a a karcagi termelőt.
- Hát én mindenképpen azt gondolom, hogy egy 5-10 forintos emelkedés legalább szükséges lenne ehhez a takarmányárakhoz képest, amik ugye 40-50 százalékkal is drágultak az elmúlt időszakban.

A karcagiak piacnapokon elsősorban a jól bevált méretű tojást keresik.
• A vásárlók legtöbbet inkább az L-es méretű tojást szeretik, mert az úgymond a régi nagymama receptek szerint van.
A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára szerint ha életben akarnak maradni az állattenyésztésben dolgozók, akkor rövidebb és hosszabb távon is árat kell emelniük, mert az önköltséget ki kell termelniük. A takarmányos szakértők, összehasonlítva a 2020-as második félévi árakat a 2021-es várható második félévi árakkal 150-170%-os alapanyag-áremelkedést prognosztizálnak.