LAKOSSÁGI KÉRDÉSEKRE VÁLASZOLT A POLGÁRMESTER

- Polgármester úr, Karcagon a kerékpárutak már évek óta nagyon rossz állapotban vannak, elfogadhatatlan minőségűek a kérdező meglátása szerint. Mikorra várható előrelépés az ügyben?


- Biztató híreim vannak, hiszen elindult egy kerékpárútfejlesztési program, aminek az alapjait még 2016-ban tette le az önkormányzat. Az elnyert pályázati forrás a Madarasi út, illetve a megépülő Széchenyi-sugárút kerékpárútját biztosítja. A kivitelezés megkezdése előtt ennek az előkészítő folyamata zajlott, hiszen tervezni, egyeztetni kellett azokkal a közműszolgáltató cégekkel, akik a városban jelen vannak. Ezt követően a kivitelező részére a munkaterület átadása megtörtént. Ő végzi jelenleg azokat a feladatokat, amelyek a konkrét munkakezdéshez szükségesek. Azt gondolom, hogy napokon belül ennek látszata is lesz, már ami az útfelújítást, illetve az útbontást illeti. A Madarasi úton, illetve a Táncsics körúton el fognak kezdődni a munkálatok, tehát szélesítésre kerül a Madarasi út meglévő kerékpárútja. Természetesen azzal együtt, hogy a burkolat teljes egészében megépül, további kerékpárút szakasz is lesz. Nagyon égető kérdés a Kisújszállási úti kerékpárútnak a felújítása is, hiszen az volt az első kerékpárút Karcagon. Jelenleg ennek a felújítását megyei TOP-os, illetve TOP plusz forrásból szeretnénk majd fedezni. Most a tervezés feladataira keresünk tervezőt. Látva a megyei források lehetőségeit, nagyon bízom abban, hogy a jövő évben a Kisújszállási kerékpárút teljes egészében - hasonlóan a Madarasi útihoz - megújulhat.

- Mikorra várható a Kisföldek között olyan uniós minőségi játszótér, mint amilyen a főtéren található?
- Folyamatosan figyelemmel kísérjük azokat a pályázatokat, amelyek a játszóterek fejlesztését teszik lehetővé. Eddig a városközpontban a „Zöld Város” pályázatból sikerült megfelelő minőségű és nagyságú játszóteret építeni. Azt gondolom, hogy a város több pontján is szükség lesz játszótér fejlesztésre; folyamatban van egy pályázat előkészítése. A fürdővel szembeni terület egy „Zöld- és barnamezős beruházásban” fog teljes egészében megújulni. Ebben magas szintű, több korosztály számára is alkalmas, valamint látványában és minőségében is kiemelkedő játszóteret tervezünk, amely várhatóan a jövő év közepére készül majd el.

- A játszótereknél maradva, mikorra várható az újranyitásuk?
- Elkezdtük a fertőtlenítését a közterületeknek, azoknak az utcabútoroknak, amelyet egyre többen használnak a folyamatos jó idő beálltával. Legelőször az erdei tornapálya került fertőtlenítésre, de természetesen városunk összes játszótere is sorra kerül. Terveink szerint az általános iskolák megnyitásával a játszóterek is újra várják majd a gyerekeket.

- Az elkövetkezendő időszakban munkahelyteremtés céljából gyár, üzem létesül-e?
- Aki jár a városban, a város több pontján láthatja azt, hogy különböző építkezések, beruházások zajlanak. Mindegyikről fogunk majd külön-külön is egyeztetni, hiszen a kivitelezők, illetve a tulajdonosok joga az, hogy beszámoljanak ezekről a beruházásokról. Elöljáróban talán annyit mondanék, hogy például a Karcagi Ipari Park környezetében is egy óriási beruházás vette kezdetét. Ez mind-mind munkahelyet jelent és természetesen nagy lehetőséget az itt lakóknak a helyben maradásra. Azt gondolom, hogy a következő időszakban, ha nem is több száz, de várhatóan száz fölötti munkahely teremtődik majd Karcagon.

- A Zugkert I-ben mikorra várható útfelújítás?
- Ahogyan látom minden kertben szükséges az útfelújítás. A szakemberek véleménye alapján nagyobb mennyiségű követ fogunk vásárolni az elkövetkezendő időszakban, és nem egy-egy kertre fogunk koncentrálni, hanem azokra a hiányzó- és a meglévő útalapokra, amelyek felújításra kell kerüljenek. Így elmondható, hogy az év folyamán sok olyan utunk fog megújulni, amely egyelőre kőhiány miatt rosszabb állapotba van.

- Várható-e útfelújítás a városban?
- Természetesen, ahogy a kátyúzásról és a kerti utakról is, illetve a hiányzó útalapokról is egyeztettünk. Ez egy nagyon fontos része volt annak a megbeszélésnek, amelyet különböző szakemberekkel folytattunk. Nyilván a városi útkezelővel, a Városgondnokság szakembereivel, illetve a megyei közútkezelővel is, hiszen nagyon sok olyan út található Karcagon, amely nem a város kezelésében van. Ezen felül azokkal az utakkal és csomópontokkal, forgalmas kereszteződésekkel is foglalkoznunk kell, amelyek a városi út és a megyei közút, állami utak csatlakozásából adódik. Prioritásként kell kezelnünk ezeket a csatlakozási pontokat. Gondolok itt a Deák körút - Kisújszállási út, a Vasút utca - Kisújszállási út, illetve a Vasút utca - Széchenyi sugárút kereszteződésekre, hiszen úgy látjuk, hogy ez a három csomópont az, amelyre kiemelten figyelnünk kell. Ettől függetlenül áttekintettük azokat a feladatokat is, amelyek az alsóbbrendű utak helyreállítására vonatkozik. Ebben az évben, ahogy eddig is, most talán egy picit több forrásból és kiemelt figyelmet fordítunk a kátyúzásokra, illetve azoknak az úthibáknak a kijavítására, amelyek a mindennapi élet zavartalan működéséhez szükségesek.

- Polgármester úr, mennyi a valóságtartalma annak, hogy az önkormányzat által üzemeltetett óvodákból lesz, amelyik bezár?
- Az egyházi óvodák nyitására kell készülnünk, mint ahogy azt már a Református Egyházközség be is jelentette. Vélhetően ők a 2021/2022-es tanévtől megnyitják a református óvodát ami azt gondolom, hogy mindannyiunk életében egyfajta örömet is jelent, hiszen annak az intézménynek a létrejöttével az óvoda, az iskola és a középiskola kapcsolata teljes egészében meglesz a református egyház részéről. Egyelőre azt tudom mondani, hogy fel sem merült annak a lehetősége, hogy óvodákat zárunk be. A létszámokból ítélve azt látjuk, hogyha a református óvoda létszámával csökken a városi óvodák létszáma, de az még nem olyan jelentős, hogy emiatt óvodákat kellene bezárnunk. Itt is vannak olyan csoportok természetesen, ahol maximális létszámmal üzemelnek. Tehát én azt gondolom, hogy pici átcsoportosítással, egy kicsit szellősebben, de ugyanabban az épületben fogjuk megoldani továbbra is az óvodák működtetését.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek