Print this page

Csak negatív teszttel lehet Németországba utazni repülővel

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezés részeként negatív vírusteszt-lelet felmutatásához kötik

Németországban keddtől a repülőgépen érkezők belépését.

A szövetségi egészségügyi minisztérium rendelete szerint a légitársaságok csak negatív teszteredménnyel rendelkező utasokat engedhetnek a Németországba induló gépek fedélzetére.

A tesztet legkésőbb az indulás előtt 48 órával kell elkészíteni. Lehet PCR-teszt vagy antigén gyorsteszt. Az eredményt papíron vagy digitális formában kell rögzíteni német, angol vagy francia nyelven.

Pozitív lelet esetén az érvényes menetjeggyel rendelkező utas nem léphet a fedélzetre, hanem követnie kell a vírushordozókról szóló helyi szabályokat, vagyis karanténba kell vonulnia a saját költségén.

A rendelet egyelőre május 12-ig érvényes. Felmentést csak a repülőjáratokon dolgozók és az ötévesnél kisebb gyerekek kapnak.

A rendelkezés előzménye, hogy a helyi korlátozások lazítása révén ismét tízezrek utaznak a németek egyik legkedveltebb üdülőhelyére, a Spanyolországhoz tartozó, földközi-tengeri Baleár-szigetekre, miközben a németországi szálláshelyek nem fogadhatnak üdülővendégeket, és a szövetségi kormány azt kéri, hogy a járvány lassítása érdekében még egy ideig mindenki tekintsen el a szabadidős utazástól.

A berlini vezetés azt is megvizsgálta, hogy meg lehet-e tiltani ideiglenesen a külföldi üdülőhelyek látogatását. Megállapították, hogy az elképzelés jogi akadályok miatt nem valósítható meg. Ezért végül egyelőre csak a negatív tesztlelet felmutatásának kötelezettségével egészítették ki a járványügyi szabályozást.

Az új rendelet mellett az összes eddigi is érvényes még, vagyis a negatív teszt nem ad felmentést a karanténkötelezettség alól a SARS-CoV-2-vel vagy a vírus új változataival súlyosan fertőzöttként számon tartott országokból, térségekből érkezőknek.