Folytatódik a napi esetek számának csökkenése Csehországban

Csehországban a hét végén is tovább csökkentek az új igazolt koronavírus-fertőzések napi számai

- derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő délelőtt megjelent legfrissebb statisztikákból.

Vasárnap a laboratóriumok 1722 új fertőzést szűrtek ki, ami tavaly december eleje óta a legalacsonyabb hétvégi szám. Egy hét alatt a vasárnapi esetek száma 666-tal esett vissza.

A Covid-19-járvány tavaly március eleji kirobbanása óta eddig 26 036 emberéletet követelt. A napi elhalálozások száma hosszabb idő után ismét mérsékelten csökkenni kezdett. A mostani március egyébként a járvány legtragikusabb hónapja, eddig ebben a hónapban 5232 személy hunyt el. Valószínűsíthető, hogy ez a szám még emelkedni fog, mert a napi halálesetek számát rendszeresen utólag pontosítják, emelik.

A cseh sajtó jó hírnek minősíti, hogy fokozatosan csökken a kórházakra nehezedő nyomás is. Vasárnap a kórházakban 7188 személyt kezeltek, ami 1140-nel kevesebb, mint egy hete. Néhány kórházban már visszatértek a normális üzemeltetéshez, bár a speciális Covid-osztályokat nem szüntették meg.

A járvány terjedésének enyhülését jelzi a reprodukciós szám is, amely vasárnap, 0,83 volt.

Vasárnapig 1,127 millió ember kapta meg a vakcina első adagját, mintegy 445 ezer személy már a második adagot is megkapta. Jan Blatny egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy április végéig mintegy kétmillió cseh állampolgár kapja meg a vakcina legalább első adagját. Csehországban továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

Csehországban április 11-ig szükségállapot és nagyon szigorú óvintézkedések vannak érvényben. Andrej Babis kormányfő azt mondta, hogy ezek enyhítéséről legkorábban húsvét után születhet döntés.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.