Meghaladta a 30 milliót a beadott első oltásdózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 30 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint eddig 30 151 287-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott két oltóanyag - a Pfizer/BioNTech vagy az Oxford/AstraZeneca vakcina - valamelyikéből.

Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság csaknem 60 százalékát már beoltották.

Az utóbbi egy hónapban tízmillióan részesültek a koronavírus elleni oltásban, ugyanis február 28-án lépte át a 20 milliót a beoltottak száma.

A szaktárca vasárnapi tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 3 527 481 embernek adták be.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április közepére a 50 éven felüli korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatsora változatlanul azt mutatja, hogy a nagy-britanniai oltási kampány immár nagyon komoly mértékben csökkenti a koronavírus-járvány okozta súlyos megbetegedések és halálozások számát.

A minisztérium közölte: vasárnap 3862, a vasárnap estével zárult egy hétben 37 487 új koronavírus-fertőződéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Az év elején voltak időszakok, amikor naponta 60 ezernél több, esetenként csaknem 70 ezer új koronavírus-fertőződést mutattak ki tesztekkel Nagy-Britanniában.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőződés megállapítása után 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - vasárnap 19, a vasárnap véget ért egy hétben 437 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 okozta halálozások heti száma egy hét alatt 31,7 százalékkal csökkent.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány mostani hullámának januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta több mint 1300-an haltak meg Covid-19-ben.

Boris Johnson brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt - a koronavírus-járvány miatt online fórumként - megtartott hétvégi tavaszi kongresszusán kijelentette: semmiféle olyan járványügyi adat nincs, amely miatt módosítani kellene a kormány által kidolgozott nyitási menetrendet.

E menetrend öthetente számol a járvány megfékezését célzó korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén június 21-re irányozza elő az összes korlátozás feloldását.

A nyitási program első komoly lépéseként március 8-án, kéthavi távoktatás után megindulhatott a tanítás az összes angliai általános és középiskolában.

A menetrend következő mozzanataként hétfőtől hatályát veszti az a rendelkezés, amelynek alapján mindenkinek otthonában kell maradnia, és csak nyomós indokkal - gyógyszerek és élelmiszerek beszerzése, orvosi ellátás, az oltási központok felkeresése vagy napi egy szabadtéri testedzés végett - lehet kimenni az utcára.

Hétfőtől ez a korlátozás megszűnik, és szabadtéren - beleértve a magántulajdonú ingatlanok kertjeit is - hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában. A kormány ugyanakkor azt kéri, hogy a lakosság hétfőtől még ne induljon nagyobb utazásokra az országon belül, mindenki lehetőleg maradjon lakóhelye tágabb környezetében.

A Nagy-Britanniában élők számára továbbra is tilos a turisztikai célú külföldi utazás, ennek engedélyezését a nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.