Angliában feloldották a kijárási korlátozásokat

Feloldották hétfőn Angliában a koronavírus-járvány megfékezése végett

 

csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat.

A brit kormány ugyanakkor továbbra is azt kéri, hogy a lakosság még ne induljon hosszabb utazásokra az országon belül.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején elrendelt korlátozások értelmében az Angliában élők eddig csak a legindokoltabb esetekben - például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás, az oltási központok felkeresése vagy napi egyszeri szabadtéri testmozgás céljából - hagyhatták el otthonukat.

Munkába is csak azok járhattak, akiknek otthoni munkavégzése nem volt megoldható.

A hétfőtől érvénybe léptetett szabályok alapján ezek a jogi korlátozások megszűntek. Létszámkorlátozások azonban még vannak, bár ezek is enyhültek: mostantól legfeljebb hat, nem ugyanabban a háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában szabadtéren, beleértve a magántulajdonú ingatlanok kertjeit is. Eddig legfeljebb két, nem egy fedél alatt lakó ember lehetett együtt közterületen, és ők is csak indokolt esetben, például közös bevásárlás vagy testedzés céljából.

Megnyílnak hétfőtől a szabadtéri sportlétesítmények, és a közparkokban ismét hódolni lehet a közkedvelt angliai szabadidős tevékenységnek, a pikniknek, de ezeken a helyszíneken is be kell tartani az összejövetelekre érvényes létszámkorlátozásokat.

A vendéglátóhelyek továbbra is zárva tartanak, csak elvitelre, illetve házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

Ugyancsak zárva kell még tartaniuk a nem alapvető fontosságú közszükségleti cikkeket árusító üzleteknek, az edzőtermeknek és a szórakoztató létesítményeknek, köztük a moziknak és a színházaknak.

A brit kormány változatlanul azt kéri, hogy aki teheti, továbbra is dolgozzon otthonról, mindenki csak a legszükségesebb esetekben használja a tömegközlekedést és lehetőleg maradjon lakóhelyének tágabb környezetében.

Az Angliában élők számára továbbra is tilos a turisztikai célú külföldi utazás. Ennek engedélyezését a kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő.

E menetrend öthetente számol a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re célozza az összes korlátozás feloldását.

A nagy-britanniai járványhelyzet az oltási kampány hatására folyamatosan és jelentős ütemben javul.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatsora szerint a vasárnap este zárult 24 órában országszerte 19-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-ben.

A januári tetőzés idején előfordult, hogy naponta több mint 1300 halálos áldozata volt a Covid-19-nek.

A brit oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig több mint 30 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság csaknem 60 százalékát már beoltották.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.