Szlovénia folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását

Szlovénia folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását,

 

miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön biztonságosnak minősítette a brit-svéd gyógyszeripari vállalat

és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját - közölte Janez Poklukar egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szlovénia - több európai országgal együtt - még hétfőn határozott arról, hogy az EMA döntéséig, ideiglenesen leállítja a vakcina használatát.

Kiemelte: miután az EMA megállapította, hogy az AstraZeneca-vakcina biztonságos és hatékony, értesítették az oltási központokat az oltás folytatásáról.

Borut Pahor államfő, Janez Jansa miniszterelnök, Igor Zorcic házelnök és Alojz Kovsca, a Nemzeti Tanács elnöke pénteken oltatja be magukat az AstraZeneca vakcinájával, amelyből a felfüggesztés miatt 14 ezer dózis áll raktáron.

Szlovéniában az AstraZeneca-vakcinával oltottak mindössze egy százalékánál jegyeztek fel mellékhatásokat, ami nagyjából megegyezik a Pfizer/BioNTech oltás után mellékhatást jelentők számával.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,5 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 177 566-an, közülük a másodikat is 90 990-en kapták meg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.