Francia miniszterelnök: beléptünk a harmadik hullámba, amelyet számos variáns jellemez

Franciaország belépett a koronavírus-járvány harmadik hullámának egy olyan formájába, amelyet számos variáns jellemez

 

- mondta Jean Castex miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben. Kiemelte, hogy az AstraZeneca vakcinájának felfüggesztése ellenére az oltás marad "az első számú stratégia" a járvány megfékezésére.

"A járvány hosszabbításokra játszik" - fogalmazott a kormányfő annak egyéves évfordulóján, hogy Emmanuel Macron államfő bejelentette az ország másnapi teljes lezárását.

A képviselők csenddel emlékeztek meg a járvány eddigi 91 ezer áldozatáról.

A járványhelyzet a száz francia megyének mintegy ötödében érte el a kritikus szintet, mindenekelőtt a fővárosi régióban.

A nyolc megyét magába foglaló Ile-de-France régió Európa egyik legsűrűbben lakott része: a Franciaország területének alig két százalékát jelentő régióban több mint 12 millióan élnek, s itt ápolják a súlyos betegek negyedét.

A 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma az elmúlt héten Párizsban meghaladta a 400-at, miközben a riasztási szint 250, az országos átlag pedig 200.

Emmanuel Macron kedden fogadta a kormány mellett működő tudományos tanács tagjait, szerdán pedig a védelmi tanáccsal és a kormányülésen egyeztetett az esetleges újabb korlátozásokról.

A tudományos tanács azt javasolja, hogy az iskolákat csak végső esetben zárja be a kormány.

Az egészségügyi tárca keddi esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 29 975 új esetet tártak fel, a kórházban ápoltak száma egyelőre továbbra is 25 ezer. Az intenzív osztályon ápoltak száma viszont fokozatosan nő, kedd este 4239 volt (az első hullám csúcspontján 7200-an, az őszi hullámban pedig csaknem 5 ezren voltak intenzív osztályon).

Az országba eddig beérkezett 10,8 millió oltóanyagból 5,3 millióan (8 százalék) kapták meg az első adagot, közülük 144 ezren az elmúlt 24 órában, 2,2 millióan pedig már mindkét komponenst, utóbbi szám 28 ezerrel emelkedett hétfő óta.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.