Print this page

Nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca vakcinája vérrögképződés okozna

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) meg van győződve az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának előnyeiről,

 

nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna

- közölte Emer Cooke, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ügyvezető igazgatója kedden.

Emer Cooke arra reagált, hogy a múlt héten és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Az amszterdami székhelyű EMA ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján kijelentette, az ügynökség meggyőződése, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Kijelentette: nincs bizonyíték arra, hogy a vakcina fokozott vérrögképződéssel járna.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében - mondta. Tájékoztatása szerint az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában ez idáig több mint 17 millió AstraZeneca vakcinával beoltott között 37 vérrögképződéses esetről számoltak be. Ez a szám jóval alacsonyabb, mint ami általában előfordul egy ekkora minta esetében. Az AstraZeneca oltóanyaga hasonló tüneteket produkál a többi engedélyezett koronavírus elleni oltóanyaghoz - közölte.

"Semmi sem utal arra, hogy a nagyon ritkán előforduló vérrögképződést az oltás okozta volna, de a szakértők megvizsgálják ezt a lehetőséget is" - fogalmazott.

Az ügynökség folytatja a vakcina vizsgálatát, annak eredményéről csütörtökön adnak további tájékoztatást - tette hozzá.

A vérrögképződéses esetek, illetve az ez idáig uniós használatra engedélyezett valamennyi vakcina, köztük a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kivizsgálását az EMA csütörtökön kezdte meg.