Print this page

Olcsóbb a sertéshús

A tavalyihoz képest 5-600 forinttal olcsóbb most 1 kg sertéshús- tudtuk meg Deák Ferencnétől,

 

aki azt is elmondta, a húsvéti sonkák már érlelődnek, két hét múlva már az is kapható lesz húsboltjukban.

Mintegy 10 %-kal olcsóbb a sertéshús, különböző akciókkal is kedveskednek a vásárlóknak az üzletben. Az 1600 forintos kg-os árak most 1000-1350 Ft-ra csökkentek, aminek örülnek a vásárlók, hiszen a karácsonyi ünnepi készletek már kifogyóban vannak.
Még tart a kocsonya szezon, pörköltet, töltött káposztát, fasírtot is sokan készítenek. A bőrös malacot is akciózzák, 950 Ft-ért adják a félsertés így keresett.

Már készülnek a húsvétra is, mert ahhoz, hogy a füstölt áru, a sonka finom legyen, már hagyományosan sózóban vannak legalább négy hétig, utána egy hét szikkasztás, majd bükkfával gyümölcsfával való füstölés következik, s március közepétől már kapható lesz a húsvéti sonka, várhatóan a tavalyi áron.

Deák Ferencék környékbeli termelőktől vásárolnak, fontos, hogy hagyományosan jó takarmányon nevelt állatokból készüljenek a termékek. Karcag 50-60 km-es körzetében lévő termelőktől szerzik be az áruikat.

A karcagi hagyományos hurka, kolbász mellett a füstölt árut kisebb őstermelőtől vagy megbízható kisebb üzemektől veszik.

Deák Ferencné arról is szólt, hogy kezdenek visszajönni a régi, hús tartósítási módszerek, amikor zsírban tárolták a lesütött kolbászt, oldalast. A hagyományosan, semmi különleges fűszert, adalékanyagot nem tartalmazó egészségesebb hús árukat egyre jobban keresik a vásárlók.