Print this page

Ismét nőtt országos átlagban a szennyvízmintákban az örökítőanyag koncentrációja

Az elmúlt héten országos átlagban ismét nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

 

- közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati honlapon azt írták: a szennyvízmintákban Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsett és Szekszárdon tapasztaltak emelkedést. Csak Zalaegerszegen regisztráltak csökkenő tendenciát.

Alacsony koncentrációt már csak Eger és Zalaegerszeg esetében mértek, azonban a budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintájában, Székesfehérváron és Szekszárdon az átlagosnál magasabb mértékben emelkedett a koncentráció - tették hozzá.

Kiemelték: "az eredmények is megerősítik, hogy a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk". Ezért fokozott figyelmet kell fordítani a már jól ismert megelőző intézkedésekre, valamint aki teheti, éljen a védőoltás lehetőségével - hangsúlyozták.

Az elmúlt napokban több szakember is felhívta a figyelmet a járványhelyzet alakulásában a szennyvízadatok fontosságára. Rusvai Miklós víruskutató a múlt héten úgy nyilatkozott, erős figyelemmel kell kísérni a szennyvízadatokat, mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani a járványügyi számokban.