Felszámolják az illegális hulladéklerakókat Karcagon

Az önkormányzati tulajdonú kül- és belterületeken egy sikeres pályázatnak köszönhetően felszámolják az illegális hulladéklerakókat.

 

A részletekről Magyarkán beszélgettünk a szakemberekkel.

Az önkormányzati tulajdonú kül- és belterületeken egy sikeres pályázatnak köszönhetően felszámolják az illegális hulladéklerakókat. A részletekről Magyarkán beszélgettünk a sMint Hamar Bence, a Nagykunsági Környezetgazdálkodási Kft. munkatársa elmondta, jelen pillanatban Magyarkán számolnak fel vegyes hulladékot, települési kommunális hulladékot.

Korábban megtörtént a Déli és Északi városrészen az önkormányzati területekről az illegálisan lerakott szemét elszállítása. A szakember elmondta, a magyarkai területeken is az építési hulladékon kívül minden van a gumiabroncstól kezdve a bálamadzagtól rongyokon át a fóliáig. A több tonna szemetet a héten elszállítják.
Balajti József, a Nagykunsági Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezetője elmondta, a jelen időjárási körülmények között nem könnyű a szemét felszámolása, bár most a jó időben tudnak a gépekkel haladni, de néhány hete a komoly csapadékos időjárás miatt csak a reggeli, délelőtti órákban tudtak dolgozni a felázott területen.
A kft. egy partnercég bevonásával közösen végzi az illegális lerakók a felszámolását. A Nagykunsági Mezőgazdasági és Vízgazdálkodási Kft. gépeivel segít a munkában, a Nagykunsági Környezetgazdálkodási Kft. pedig a szállítást végzi.

Az eddig felszámolt illegális szemétlerakókon nem képződött újra a hulladék, de vannak még olyan területek a külvárosi részeken is, ahol szintén be lehetne avatkozni, de azok nem önkormányzati területek. A kft. feladata az önkormányzati területekről az illegális hulladék felszámolása. A külvárosi városrészeken a Városgondnokság segítség végezték el ezt a munkát.
A Belügyminisztérium több ütemben ír ki pályázatot a "Tisztítsuk meg Magyarországot!" program keretében. Ezen nyert az önkormányzat 9,5 millió Ft-ot. A 100 %-os támogatottságú projekt november 1-től február végéig tart - mondta Magyarkán Szepesi Tibor polgármester.


A projekt kapcsán felszámolják az önkormányzati tulajdonú területen lerakott kommunális szemetet, építési törmeléket. A pályázat egyik a része volt a déli és északi városrészen az önkormányzati rész megtisztítása. Az önkormányzati területek mellett azonban nagyon sok olyan magán tulajdonban lévő elhagyott porta, épület van, ami szemetes. Erre nem szól a jelen pályázat - fogalmazott a városvezető, aki reméli, a következő pályázatok már ezen részek felszámolását is lehetővé teszik.


A február végéig tartó pályázat másik része az önkormányzati külterületek megújulása, ez zajlik most Magyarkán. A külterületre évekkel, évtizedekkel ezelőtt hordtak ki építési és egyéb törmeléket, amitől most megtisztítják a területet. Már 60 tonnához közelít az a hulladékmennyiség, amit a belterületekről elszállítottak, az úszógumitól a gumiabroncson át az állati hulladékig minden megtalálható a területeken. A magyarkai mennyiség négyzetméterre vetítve családi ház méretű, de a határban több családi háznyi illegális hulladék van még, amit fel kell számolni.
- A legfontosabb, túl azon, hogy ezeket megpróbáljuk pályázati vagy saját forrásból felszámolni, hogy egyfajta szemléletváltás is bekövetkezzen. A hulladéklerakó nyitva áll mindenki számára, bizonyos mennyiségű kommunális hulladékot, építési törmeléket el lehet ott helyezni, csak fel kell pakolni egy teherautóra, vagy betenni a személykocsi hátuljába és kivinni, és ott teljesen biztonságos körülmények között lehet elhelyezni azt - fogalmazott a városvezető.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.