Előttünk álló talajmunkák

A földeknek tavasszal sok tápanyagra van szüksége, hogy beindulhasson a növények fejlődése,

 

és hogy a növekedési szezon során is legyen miből gazdálkodniuk.

A kora tavaszi vetésű növények magjait legkésőbb március végéig, április közepéig a talajba kell juttatni a gazdáknak
Az alapművelés e növényeknél lehetőleg ősszel történjék meg a téli fagyok beállta előtt. Sajnos az elmúlt években többször kényszerültek a földhasználók a tavaszi alapművelésre az őszi túlzott csapadékbőség miatt.

Ez azt is jelentette sok esetben, hogy a vetésszerkezet részleges átalakítására kényszerültek, az őszi vetésű kalászosokat kellett tavaszi vetésű növényekkel kiváltani, amennyiben időben sikerült vetésre alkalmas magágyat előkészíteni.

A tavaszi alapművelés, (többnyire szántás) kényszer, tudatosan tehát ne alkalmazzuk tavaszi vetésű növények alá sem. A leírtakon túl azonban lehetnek esetek, amikor végrehajtása kifejezetten előnyös. Visszatömörödésre hajlamos szikeseken előfordulhat, hogy az őszi szántást újra meg kell ismételni, mivel a termőréteg a tél folyamán összeáll. Ártereken, mély fekvésű területeken a tél végi, kora tavaszi belvizek miatt lehet szükséges az alapművelés megismétlése. Ha az őszi vetések a tél folyamán meggyérültek szintén hasznos lehet az újólagos művelés, a mély forgatást ekkor lehetőleg kerülni kell.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14