Technikai eszközöket kapnak a területi tűzmegelőzési bizottságok

Új eszközöket vásárolt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az Innovációs és Technológia Minisztérium támogatásából,

 

majd eljuttatja ezeket a területi tűzmegelőzési bizottságoknak.

Az eszközök összértéke meghaladja a tizenhétmillió forintot.

A területi tűzmegelőzési bizottságok húsz, úgynevezett Oculus Quest 2 virtuálisvalóság- szemüveget (VR) és azok szakszerű működtetéséhez szükséges kiegészítő eszközöket kapnak.

A szemüvegek lehetővé teszik, hogy a tűz és szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről szóló, speciális technikával készített kisfilmeket viselőjük megnézhesse. Az eszköznek köszönhetően kiválóan lehet érzékeltetni a tűzveszélyt, vagy éppen a szén-monoxid-mérgezés körülményeit. Olyan virtuális világot teremt, amely által a néző maga is szereplővé válik. A tervek szerint a VR technológiát a tűzmegelőzés további területein, a felkészülés, kiképzés és a tűzvizsgálat területén is alkalmazni fogja a szervezet.

A VR szemüvegek használata egyelőre még nem része a mindennapoknak, ezért február első heteiben az országos tűzoltósági főfelügyelőség a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel közösen kiképezte ezek használatára a megyei igazgatóságok munkatársait.

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő az eszközök átadásakor elmondta, hogy a VR szemüvegek mellett valamennyi területi tűzmegelőzési bizottság egy-egy rendezvénysátrat is kap. A testület, bízva abban, hogy hamarosan alkalom is nyílik arra, hogy a rendezvénysátrakat használni lehessen, húsz puttonyfecskendőt is eljuttat a bizottságokhoz annak reményében, hogy az érdeklődők kipróbálhassák a tűzoltást is. Az élményt fokozza az a százhúsz gyerekeknek való tűzoltósisak és védőruha is, amelyek felöltésével igazi tűzoltóvá változhatnak a gyerekek. Minderre egész évben lehetőségük lesz azoknak, akiket érdekel ez a hivatás, és akik nyitottak a tűzmegelőzési, katasztrófavédelmi tudnivalókra.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14