Jövő pénteken kezdődik a tanárok beoltása Lengyelországban

Lengyelországban jövő pénteken kezdődik a tanárok koronavírus elleni vakcinálása, első körben a hagyományos formában oktató, vagyis alsótagozatos tanítókat fogják beoltani

 

- közölték a varsói miniszterelnöki hivatal csütörtöki sajtóértekezletén. Az oltásra jelentkező, 60 évnél fiatalabb tanároknál az AstraZeneca cég gyártotta vakcinát fogják alkalmazni. Az oltóanyag első, 120 ezer adagból álló szállítmányát szombatra várják, és a gyártó által továbbított dokumentumok alapján február végéig négy ütemben mintegy egymillió adag ilyen vakcina érkezik Lengyelországba - mondta el Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője.

Közlése szerint a tanárok oltását egy hónap alatt bonyolítják le, a jelenleg otthonról dolgozókat is beleértve.

A 60 évnél idősebb tanárokat a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna gyártotta vakcinával oltják.

A felsőbb osztályok átállását a hagyományos, jelenléti oktatásra a lengyel hatóságok a tantermekbe január 18-án visszatért alsótagozatos tanárok körében jövő héten végzendő újabb tesztelés eredményétől teszik függővé. A januári szűrés során a tanítók mintegy 2 százalékánál mutattak ki aktív fertőzést. Az alsó tagozatos diákok visszatérése az iskolákba nem eredményezte a járványgörbe emelkedését.

Egy másik, hat krakkói iskolákban végzett januári tesztelésből viszont kiderült: a tanárok közel 50 százaléka már korábban átesett a fertőzésen, anélkül, hogy észrevették volna.

Dworczyk hétfőn közölte: növekszik az érdeklődés a vakcinálás iránt, beoltatta magát már az orvosok 94 százaléka, valamint a gondozóotthonok lakosainak több mint 80 százaléka.

Január 25. óta a 70 évesnél idősebbek beoltása zajlik Lengyelországban. A további korcsoportok vakcinálása az oltóanyag-szállítmányok ütemezésétől függ.

A lengyel egészségügyi tárca csütörtökön 6496 új fertőzésről számolt be, ami 657 esettel kevesebb, mint az előző hét azonos napján volt. Az utóbbi hét nap alatt átlagosan 142 fertőzést regisztráltak egymillió lakosra átszámítva, Lengyelország ezzel az Európai Unión belül a hetedik legalacsonyabb fertőzöttségi adatot tudja magáénak.

Csökken a kórházakban kezeltek száma, jelenleg 12 945 fertőzött szorul kórházi kezelésre, 1333-an vannak lélegeztető gépen. Továbbra is magasak viszont a halálozási adatok, kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 84 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 360 ember hunyt el.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök pénteken várhatóan a járványintézkedések további részbeni feloldását jelenti be.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14