SZÜRETI MULATSÁGOT TARTOTTAK

A városunkban működő tagóvodák nagy hangsúlyt fektetnek a népi jellegű élményszerző programok megszervezésére.

Nagy Tibornéval, a Madarász Imre Egyesített Óvoda igazgatóhelyettesével beszélgettünk a Táncsics 19-es tagóvodában, a Szüreti mulatság előkészületei közben.

A szüreti eseményekhez köthető néphagyományok felelevenítésével a gyerekek megismerkedhetnek többek között a szőlő préseléssel és vidám szürethez kapcsolódó dalokat is megtanulhatnak. A részletekről Nagy Tibornét a Madarász Imre Egyesített Óvoda igazgatóhelyettesét kérdeztük.

Nagy Tiborné Madarász Imre Egyesített Óvoda igazgatóhelyettese
- Ma délelőtt a Madarász Imre Egyesített Óvoda székhelye és Táncsics 19-es tagóvodája közösen egy szüreti mulatságot rendez a családok bevonásával. Az elmúlt hetekben a gyermekek megismerkedtek a szüreti hagyományokkal, az őszi szüret munkálataival. A mai délelőttöt a családok támogatásával tudjuk megvalósítani. Reggel már a szőlőfürtöket szemezgettük a gyermekekkel, és a délelőtt folyamán különböző játékos tevékenységekkel készültünk a gyermekek számára. A szőlőszemekből mustot fogunk préselni, illetve a gyermekek morzsolhatnak kukoricát, diót törhetnek, különböző szüreti, játékos, mozgásos feladatokat végezhetnek, illetve itt a mögöttem látható egy szüreti témájú molinó, mely mögött fotózkodhatnak is. Kézműves tevékenységekkel is készülünk, illetve népi hangszerjáték, citera, muzsika is várja majd a gyerekeket.

Nagy Tiborné hozzátette, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az óvodai mindennapokban a néphagyományok átörökítésére, a népszokások megismertetésére. Elmondta, fontos, hogy itt az óvodában is közösen, együttesen megéljék a gyermekek ezeket az élményeket, megismerjék ezeket a tevékenységeket, szokásokat. Elmondta a gyerekek nagyon várták már ezt a napot és izgatottan vágtak bele minden programba.

Nagy Tiborné Madarász Imre Egyesített Óvoda igazgatóhelyettese
- Nagyon várják, hogy végre megkóstolhassák majd a szőlőfürtökből kipréselt mustot. Nagyon ügyesek a gyermekek, nagyon motiváltak minden ilyen jellegű tevékenység iránt. Sok ismerettel is rendelkeznek, hiszen nagyon sok családnak van kertje. Otthon az udvaron megteremnek ezek az őszi gyümölcsök. Vannak ismereteik a gyermekeknek, és tevékenyen részt is vesznek otthon a családi miliőben a gyermekek ezekben a munkálatokban.

A képeket elnézve a rendezvény elérte célját. Felelevenedtek a szüreti hagyományok a karcagi óvodákban is. Minden korosztály jól érezte magát és ez a legfontosabb.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.