Számos halálos áldozatot követelt, áradásokat okozott, nagy területen áramkimaradással Helene-hurrikán

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.

A pénteki összegzés szerint a vihar útjába eső területeken legkevesebb 40-en haltak meg, az áldozatok csaknem fele Dél-Karolina, sokan kidőlő fák következtében. Több mint négy millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Georgia államban a halottak között volt egy 27 éves anya és két, egy hónapos ikercsecsemője, akiknek házára zuhant egy kidőlő fa. Szintén otthonára dőlő fa sújtott halálra egy 89 éves asszonyt.

A dél-karolinai hatóságok is arról számoltak be, hogy az ottani legkevesebb 17 haláleset nagy része is a viharban kidőlő fák okozták.

A hurrikánnal együtt érkező esőzésekben több helyen alakultak ki áradások, villlám-árvizek, amelyek autóutakat, és utcákat borítottak el.

Tennessee államban a hirtelen jött áradás egy kisváros kórházát is elöntött, a dolgozók és páciensek tucatjai kerestek a tetőn menedéket, ahonnan helikopterrel mentették ki őket.

A Georgia állambeli Atlantában a Fox televíziócsatorna tudósítója az élő bejelentkezést megszakítva sietett egy vízzel elöntött utcán autójában ragadt nő segítségére. Ezt megelőzően a televízió nézők láthatták, hogy a jármű belehajt a gyorsan emelkedő víztömegbe, amelyben elakadt.

Az állam legnagyobb városában majd másfél évszázados csapadékrekord dőlt meg, ugyanis 48 óra alatt több mint 280 milliméter eső esett. Az előző kétnapi csapadékrekord 240 milliméter volt még 1886-ból Atlantában.

A Helene-hurrikán Kentucky államban veszített annyit az erejéből, hogy pénteken az esti órákban trópusi viharrá minősítse az amerikai Országos Hurrikán Központ.

Azt megelőzően keresztülhaladt Florida állam északnyugati részén, Georgia államon, Dél-Karolinán és Tennessee-n, de érintette Észak-Karolina és Alabama állam egyes részeit is.

Az érintett területeken a mentésben a nemzeti gárda egységei is részt vettek, Floridában pedig a kormányzó utasítására, a várható pusztításra készülve, már a vihar érkezése előtt készenlétben voltak az áramszolgáltatók szakemberei, hogy a hurrikán elvonulta után rögtön nekikezdhessenek a leszakadt vezetékek pótlásának, hogy mielőbb helyreállítható legyen az áramellátás.

A Helene az idei viharszezon legerősebb hurrikánja volt, helyi idő szerint - négyes fokozatú hurrikánként - csütörtök éjjel érte el Florida partjait Tampa és Tallahassee közelében. A vihar középpontjának északi irányba vezető útján komoly pusztítást hagyott maga után, épületeknek téve károkat.

A biztosítók előzetes számításai szerint a kárösszeg meghaladhatja az 5 milliárd dollárt.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.