Több mint 10 milliárd forint érkezik

Több mint 10 milliárd forint érkezik a Tisza-tó térségébe annak a közelmúltban megjelent Kormányhatározatnak köszönhetően,

mely kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánította a Tisza-tavat Debrecennel, Hajdúszoboszlóval és Hortobággyal együtt. 30 fejlesztési program valósulhat meg 35,8 milliárd forintból.

Ebből a Tisza-tó-Hortobágy térsége mintegy 10 milliárd forintos hazai forráshoz jut 10 projekt megvalósítására. A beruházások között szerepel a Tisza-tavi szabad strandok fejlesztése 7 helyszínen, a síkvidéki kerékpározás infrastrukturális és szolgáltatás fejlesztése 21 települést érintően, tematikus szigetek, vízi sétányok, tanösvények fejlesztése, Berekfürdő komplex turisztikai fejlesztése, a Karcag Kincse élmény és gasztro park kialakítása, a 28 km-es Hortobágy-Tiszafüred élménykerékpárút megvalósítása, a puszta,mint világörökségi helyszín fejlesztése, valamint a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum attrakciófejlesztése.

Emellett további 2,83 milliárd forintot fordíthatunk térségi szintű termék- és szolgáltatásfejlesztésre, melyből 330 milliót a kormányhatározat már a Tisza-tavi horgászturizmus fejlesztésére különít el. A térségben működő turisztikai vállalkozások számára is hatalmas lehetőséget jelenthet a kiemelt térséggé válás, a régióban működő szálláshelyek ugyanis pályázhatnak a 300 milliárd keretösszegű Kisfaludy-program forrásaira. Jelenleg a panziók szálláshelyfejlesztésére vonatkozó felhívás-tervezet áll társadalmi egyeztetés alatt ( kisfaludyprogram.hu ).

A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács, mint a kiemelt turisztikai térséggé válás előkészítését felvállaló szervezet elnöke tartottam ma sajtótájékoztatót a témában Farkas Zoltánnal, a tanács alelnökével, Poroszló alpolgármesterével.

írta Kovács Sándor facebook oldalán