október 28, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

KUNSZÖVETSÉG HELYTÖRTÉNETI PÁLYÁZAT

Dr. Pintér Zoltán Árpádal a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium pedagógusával, történésszel arról beszélgettünk, hogy milyen szerepet vállalt a Kunszövetség helytörténeti pályázatában, illetve mit lehet tudni a pályázatról, milyen esemény képezi a hátterét.

-Mindenkori tanítványaimmal hosszú évek óta lelkesen veszünk részt tanulmányi versenyeken, pályázatokon. A tanári hivatás egyik legnagyobb öröme a tehetséggondozás. Nálunk a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban ez általános törekvés, tisztelt kollégáimmal időt, energiát nem kímélve fejlesztjük diákjaink verbális készségeit, szoktatjuk hozzá őket a versenyszituációkhoz, a céltudatos mentalitáshoz.

Történelemtanárként meggyőződésem szerint ezeken túl a tehetségeket nem csak gondozni, fejleszteni kell, de megerősíteni bennük a lakóhelyükhöz való kötődést. Karcag és a Nagykunság szeretete minden helyi diák személyes élménye kell, hogy legyen. Karcagon a bölcsödéktől, óvodáktól az általános iskolákon át a középiskolák világáig kiváló karcagi tanárok, pedagógusok törekednek rá, hogy ismerjék diákjaink a múltunkat, becsüljék meg az abban gyökerező eredményeket, találjanak fogódzót.

Értsék meg azt a gondolatot, hogy azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne. Nagyon megtisztelő, hogy a Kunszövetség az idei tanévben felkért, hogy segítsek megvalósítani új tanulmányi pályázatukat. Amióta csak pályázatokat, versenyeket ír ki ez az illusztris, regionális kultúrával és hagyományőrzéssel foglalkozó szervezet, hol több, hol kevesebb sikerrel, de rendszeresen indulunk rajta versenyzőimmel.

Talán e remek diákok teljesítményének elismerése és az én munkám megbecsülése is tükröződik ebben a felkérésben. Idén a Jászkun önmegváltás 275. évfordulója alkalmából a Kunszövetség egyesület pályázatot hirdet a Kis- és Nagykunság településein működő gimnáziumok, szakgimnáziumok, technikumok 9-12. évfolyamán tanuló diákok részére, „Édes hazánk, arany szabadságunk…” címmel.

A pályázók, ahogy a pályázat címe is tükrözi, valóban arany szabadságot élveznek a megvalósítás terén. Egyrészt választhatnak műfajt, így akár maximum 5 oldalas esszében vagy maximum 5 perces videóban alkothatnak a Redemptio 275. évfordulója alkalmából írásművet vagy szabadon megvalósított elképzelés alapján videót. A pályamű újabb szabadságot biztosít a kivitelezés terén is.

Annyit kérünk csupán, hogy tükrözze a Redemptio jelentőségét, a pályázó lakóhelye, családja, közössége kötődését az önmegváltás emlékezetéhez. Ez lehet egy személyes tanúságtétel, de lehet akár tudományos igényű munka is vagy művészi koncepción alakuló megvalósítás is, hiszen a fiatalok profik a videószerkesztésben, effektezésben, zenei aláfestésben.

Nem titkolt célunk megerősíteni a pályázókban a lokális identitás tudatot, Karcag és a Nagykunság szeretetét. Tanáremberként a továbbtanulás, pályaválasztás követése során azt tapasztalom, hogy tehetséges karcagi fiatalok sora vetődik messze lakóhelyétől. Tanárként a gondolkodásukat, meggyőződésüket abban a négy évben, míg tanítom őket, tudom a helyi értékek a helyi közösség szeretete felé fordítani-fogalmazta meg gondolatait a pedagógus.


A továbbiakban szólt arról is, hogy több ötlet, elképzelés is van a tarsolyában, amelyeket összefoglalva ifjúságpolitikai célkitűzésként jellemezhetné. A tehetséges fiatalok karcagi életkezdését segítené elő. Ha úgy alakul a közeljövő, ha a választói akarat jóvoltából felhatalmazást nyer a város életének formálására, reményei szerint ezek egy részét a gyakorlatba is átültetheti majd.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Vegyes

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14

Twitter

@Payoneer_Help Reference number : 201015-011281 12 days no reply. I can't re-order/re-issue card for Payoneer system bug.
WP Eventin | WooCommerce Event Manager Plugin to Sell Tickets #WordPress #events #plugin https://t.co/ANZM9jiYQM https://t.co/JIjsA2VlKG
@Payoneer_Help Reference number : 201015-011281 12 days no reply. I can't re-order card for Payoneer system bug.
@Payoneer Reference number : 201015-011281 12 days no reply. I can't re-order card for payoneer system bug.
Food Menu – WooCommerce Food Ordering – Restaurant Reservation WordPress Plugin #WordPress #wordpressplugins… https://t.co/JOLXLQd7N1
Follow Themewinter on Twitter

Facebook